Živnostníci si prvýkrát odpočítajú vyššie výdavky

Mnohí živnostníci zaplatia v tomto roku na daniach výrazne menej ako vlani. Vďaka vyšším paušálnym výdavkom môžu okrem daní ušetriť aj na odvodoch.

18.01.2018 12:14
dane, odvody, szčo, zamestnanec, počítač,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Napriek tomu, že sa paušálne výdavky zvýšili už vlani, prvýkrát z tohto nárastu môžu podnikatelia profitovať začiatkom tohto roku, keď budú podávať daňové priznanie k dani z príjmu za rok 2017. Vo forme paušálnych výdavkov si budú môcť odpočítať 60 percent z príjmov, maximálne však 20-tisíc eur za rok. Keď podávali daňové priznanie minulý rok, mohli si takto odpočítať len 40 percent zo svojho príjmu, najviac však 5 040 eur.

Keďže si podnikatelia budú môcť odpočítať vyššie paušálne výdavky, zaplatia aj nižšie odvody. Ich výška sa totiž počíta zo zisku. Ak však podnikateľ platil aj doteraz minimálne odvody, poistné mu neklesne. Ľuďom, ktorí platili viac ako minimum, sa môže suma odvodov znížiť. Ak podajú daňové priznanie v riadnom termíne, začnú odvody v novej výške do Sociálnej poisťovne platiť od augusta. Kto si daňové priznanie odloží, ten začne podľa minuloročného zárobku platiť poistné až v novembri. Odvody do zdravotnej poisťovne podľa minuloročného zárobku začnú živnostníci platiť až v budúcom roku.

Vďaka nárastu paušálnych výdavkov môžu samostatne zárobkovo činné osoby ušetriť stovky až tisíce eur ročne. Napríklad živnostník s hrubým ročným príjmom 15-tisíc eur ušetrí na daniach a odvodoch viac ako 1 200 eur. Ten, kto za rok utŕži 30-tisíc eur, polepší si o viac ako 5 700 eur.

Živnostníci, ktorí platia minimálne odvody, si budú musieť aj napriek nárastu paušálnych výdavkov na poistnom priplatiť. V tomto roku totiž vzrástol minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí poistné viac ako 70 percent všetkých živnostníkov. Minimálne odvody do Sociálnej poisťovne sú v tomto roku na úrovni 151,16 eura a do zdravotnej poisťovne 63,84 eura. Podnikateľ, ktorý platí minimálne odvody, si tak v tomto roku v porovnaní s vlaňajškom priplatí 6,84 eura.

Koľko peňazí majú živnostníci posielať do zdravotnej poisťovne, sa dozvedia z výsledku ročného zúčtovania, ktoré zdravotné poisťovne posielali vlani na jeseň. Komu sa menia odvody do Sociálnej poisťovne, mal by si v najbližších dňoch nájsť v schránke list. „Aj tieto zmeny živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám oznamuje Sociálna poisťovňa listom, a to do 20 dní od zmeny. Oznámenie dostanú v priebehu januára,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Živnostníci, ktorí budú platiť vyššie sociálne odvody, budú mať nárok aj na vyššie dávky. Napríklad ak živnostník, ktorý platí najnižšie odvody, ochorie a bude práceneschopný 30 dní, dostane v tomto roku na nemocenskú dávku 226,50 eura. Vlani by to bolo 220 eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #paušálne výdavky #dane 2017