Počas rizikového tehotenstva možno poberať nemocenskú dávku

Budúcim matkám, ktoré sú zamestnané, môže v prípade rizikového tehotenstva vzniknúť nárok na dávku nemocenské. To znamená, že ak sú z tohto dôvodu uznané za dočasne práceneschopné, majú rovnaké nároky na sociálne dávky ako pri „klasickej“ práceneschopnosti.

13.12.2017 13:43
tehotná, materské, materská Foto:
Ilustračné foto.
debata

Budúcej matke-zamestnankyni trvá nárok na dávku nemocenské až do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti. Ak však jej PN trvá aj v období, od ktorého jej vznikol nárok na materské a jeho výplatu, t. j. v zásade v období šiestich týždňov pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, zaniká jej nárok na výplatu nemocenského odo dňa, od ktorého má nárok na výplatu materského, ktoré je v zásade vyššie ako dávka nemocenské.

Povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba a dobrovoľne poistená osoba (ak splnia všetky podmienky) majú aj v prípade rizikovej gravidity nárok na nemocenské od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti až do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, príp. nárok na výplatu nemocenského im zanikne odo dňa vzniku nároku na výplatu materského.

Nárok na náhradu príjmu, ako aj nárok na nemocenské, si poistenkyňa uplatňuje prostredníctvom tlačiva Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti, ktoré vystaví práceneschopnej žene ošetrujúci lekár alebo gynekológ.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #materské #nemocenské