Zmeny v dávkach od štátu

V dávkach, ktoré ľuďom vypláca štát, nastanú od januára zmeny. Zvýšia sa sumy materského, nemocenských, ale aj úrazových dávok. Vyšší bude aj rodičovský príspevok či prídavok na dieťa.

28.11.2017 09:59
rodina, dávky, dieťa, rodičovský Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Azda najzásadnejšia zmena sa týka penzií. Predlžuje sa totiž vek odchodu do dôchodku. O ďalších 63 dní a je tak stanovený na 62 rokov a 139 dní a platí pre poistencov narodených po 31. decembri 1955. Výnimkou sú poistenci, ktorým sa zachováva znížený dôchodkový vek. To znamená, že znížený dôchodkový vek poistencom, ktorí pracovali potrebný počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie, I. a/alebo II. kategórii funkcií a ženám podľa počtu vychovaných detí, sa aj naďalej zachováva.

Poberatelia dôchodkových dávok začnú v januári dostávať penzie zvýšené o pevnú sumu. „Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2017. Súčasne bude vyplatený aj doplatok zvýšenia dôchodku od 1. januára 2017 do posledného dňa pred výplatným termínom v mesiaci január 2017," uviedla vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Ľudmila Grauzelová.

Ďalšou zmenou je prepočet dôchodkov takzvaných starodôchodcov, vyššie budú aj sumy minimálneho dôchodku.

Ak poistencovi vznikne dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky po 1. januári, maximálny základ, z ktorého sa vypočítajú nemocenské dávky, stúpne zo súčasných 58,0603 eura na 59,9672 eura. „Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným v roku 2018, jeho maximálne nemocenské na deň bude v sume 32,98196000 eura, čo predstavuje 989,50 eura pri 30-dňovom mesiaci a 1 022,50 eura pri 31-dňovom mesiaci. Ak poistenke alebo poistencovi vznikne nárok na materské, maximálne denné materské bude v sume 44,97540000 eura, čo prestavuje 1 349,30 eura pri 30-dňovom mesiaci a 1 394,30 eura pri 31-dňovom mesiaci," konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Úrazová renta a pozostalostná úrazová renta sa od 1. januára 2018 zvýšia o dve percentá. O rovnaké percento vzrastú aj úrazové dávky – jednorazové odškodnenie, náhrada nákladov spojených s liečením a náhrada nákladov spojených s pohrebom, ktoré sú zo zákona obmedzené maximálnou sumou, ktorá sa tiež každý rok valorizuje.

Menia sa aj podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti. Po novom bude musieť byť poistenec poistený najmenej dva roky v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie (posudzovanie obdobia poistenia sa tak pre poistencov predĺži a zjednotí). „Zjednotí sa obdobie vyplácania dávky na 6 mesiacov pre všetkých poistencov (aj tým, ktorí predtým pracovali na dobu určitú, resp. si dávku uplatnili z dobrovoľného poistenia). Znamená to, že k dávke v nezamestnanosti bude mať prístup väčší počet poistencov, ktorí si v minulosti platili poistné na poistenie v zamestnanosti," povedala Andrea Zahoranová, riaditeľka odboru poistného Sociálnej poisťovne.

Mierneho zvýšenia opakovaných dávok sa dočkajú aj rodiny s deťmi. Prídavok na dieťa sa zvýši na 23,68 eura a rodičovský príspevok porastie na sumu 214,70 eura.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dávky #seniori #materské #nemocenské