Živnostníci si prvý raz odrátajú vyššie paušálne výdavky

Živnostníkov čakajú od januára tradične viaceré zmeny. Znovu budú platiť vyššie odvody, no prvýkrát budú profitovať aj z vyšších paušálnych výdavkov, vďaka čomu môžu výrazne menej zaplatiť na daniach.

23.11.2017 10:53
zamestnanec, pracovník, počítač, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prvú zmenu väčšina živnostníkov pocíti začiatkom februára, keď budú platiť odvody za január. Zvýši sa totiž minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí odvody väčšina živnostníkov. Minimálne odvody do Sociálnej poisťovne vzrastu z tohtoročných 146,35 eura na 151,16 eura. Do zdravotnej poisťovne budú musieť podnikatelia mesačne platiť najmenej 63,84 eura namiesto tohtoročných 61,81 eura. Celkovo tak väčšina podnikateľov každý mesiac zaplatí na poistnom 215 eur, čo je o 6,84 eura viac ako v tomto roku.

Hoci v minulosti si museli podnikatelia sami ustrážiť zmeny vo výške odvodov, v súčasnosti im to už oznamuje Sociálna poisťovňa. „Aj tieto zmeny živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám oznamuje Sociálna poisťovňa listom, a to do 20 dní od zmeny. Oznámenie dostanú v priebehu januára,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Zvýšenie odvodov bude mať vplyv aj na výšku dávok, ktoré môžu živnostníci získať zo Sociálnej poisťovne. Vyššie odvody totiž automaticky znamenajú aj vyššie dávky. V prípade nemocenského poistenia platí, že sa nemocenské dávky počítajú zvyčajne z vymeriavacieho základu, z ktorého si daný človek platil odvody v predchádzajúcom roku. To znamená, že budúci rok sa nemocenské dávky budú počítať z vymeriavacieho základu, z ktorého si živnostníci platia odvody v tomto roku. Ak by niekto v tomto roku ochorel a bol práceneschopný 30 dní, v prípade, že si platí minimálne odvody, mal by nárok na nemocenskú dávku vo výške 220 eur. V budúcom roku by mal pri rovnako dlhej práceneschopnosti dostať 226,50 eura. Podobne sa zvýši aj ošetrovné či materské.

Hoci sa paušálne výdavky zvýšili už v januári tohto roku, podnikatelia si budú môcť prvýkrát uplatniť až v marci budúceho roku pri podávaní daňového priznania za rok 2017. Kým za minulý rok si mohli odrátať vo forme paušálu 40 percent zo svojich príjmov, najviac však 5 040 eur, z tohtoročného zárobku si už budú môcť odpočítať 60 percent s maximálnym limitom 20 000 eur. Vďaka tomu všetci živnostníci, ktorých hrubý príjem neprekročí 15 750 eur, nebudú musieť platiť žiadnu daň z príjmu.

Po niekoľkých rokoch sa od januára znovu dvihne aj nezdaniteľná časť základu dane. Keďže jej výška sa odvíja od sumy životného minima, ktoré sa niekoľko rokov nemenilo, bolo aj nezdaniteľné minimum už dlhšie na úrovni 3 803,33 eura. V budúcom roku vzrastie na 3 830,02 eura. Túto zmenu však živnostníci pocítia až o rok neskôr, keď budú podávať daňové priznanie za rok 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #živnostníci #paušálne výdavky