Kúpnej zmluve nesmie chýbať termín odovzdania

Odpovedá Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

10.11.2017 09:25
zmluva, podpis Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na čo si dať pozor pri uzatváraní kúpnej zmluvy o prevode nehnuteľnosti?

Kúpna zmluva na nehnuteľnosť má ako jedna z mála predpísanú písomnú formu s povinnosťou overenia podpisov predávajúcich. Nechcem sa však vyjadrovať k právnym ustanoveniam, skôr by som upozornil na body, ktoré sú právne v poriadku, ale závisí od toho, ako si ich nastavíme v rokovaniach a dohodách. Dobrá zmluva by mala okrem tých hlavných ustanovení obsahovať aj termíny odovzdania predmetu zmluvy a aj stavu nehnuteľnosti. Niekedy sa stane, že zmluva je právne v poriadku, kataster vklad povolí, ale následne príde ku komplikácii pri odovzdaní a posúvaní termínov prevzatia nehnuteľnosti. Alebo kupujúci zistí, že tie pekné lampy a nábytok už nie sú súčasťou kúpy. Každá časť dohody by mala byť garantovaná síce nepopulárnou, ale potrebnou primeranou sankciou.

Ako možno zabezpečiť platnosť darovacej zmluvy?

Okrem bežných ustanovení potrebných pre prevod nehnuteľnosti musí byť darovacia zmluva bezodplatná a bez dodatočných podmienok. Obdarovaný musí dar prijať. Snaha o vrátenie daru zo strany darujúceho je prípustná len pri hrubom porušovaní dobrých mravov, ktoré by, samozrejme, musel preukázať.

Aké chyby sa najčastejšie vyskytujú v zmluvách?

Najčastejšie chyby, ktoré majú za následok prerušenie konania na katastri, je neúplné alebo nepresné špecifikovanie predmetu kúpy či už z dôvodu preklepu alebo opomenutia uvedenia povinného údaja. Následne je dôležitá definícia termínov a spôsobu platby kúpnej ceny (kataster nekontroluje, či ste dostali za nehnuteľnosť zaplatené, alebo nie). Okrem definície nehnuteľnosti z pohľadu katastra popíšte stav nehnuteľnosti a jej príslušenstva (predmet kúpy z vášho pohľadu). Tak ako je uvedené vyššie, definujte si aj termíny a postup odovzdania nehnuteľnosti po povolení vkladu na katastri a zaplatení kúpnej ceny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj nehnuteľnosti #kúpna zmluva