Živnostníci zaplatia na daniach menej ako zamestnanci vďaka výdavkom

Každý živnostník si môže vybrať, či si bude z príjmu odpočítavať paušálne, alebo skutočné výdavky. Vždy sa pritom môže rozhodnúť podľa toho, čo je pre neho výhodnejšie.

12.09.2017 13:33
peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Za rok 2016 si mohli živnostníci odrátať paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov. Maximálne si takto mohli odpočítať 5 040 eur za rok. Od tohto roku sa paušálne výdavky zvýšili na 60 percent hrubého príjmu a strop bude 20-tisíc eur. To znamená, že celých 60 percent budú môcť využiť živnostníci, ktorých ročný príjem nepresiahne 33 333 eur. Pri akomkoľvek vyššom príjme si živnostník môže vo forme paušálnych výdavkov odpočítať 20-tisíc. Zvýšené paušálne výdavky však živnostníci prvýkrát pocítia až na budúci rok, keď budú podávať priznanie za rok 2017.

V paušálnych výdavkoch sú zahrnuté všetky náklady, ktoré má živnostník spojené s podnikaním. To znamená, že už si neodpočíta stravné lístky, služobné cesty, telefón či internet. Jedinou výnimkou sú zaplatené odvody na zdravotné a sociálne poistenie. Živnostník s paušálnymi výdavkami má nárok aj na nezdaniteľné časti rovnako ako ostatní živnostníci či zamestnanci. Odpočítať si môže aj daňový bonus na deti.

Výhodou paušálnych výdavkov je aj to, že ich netreba nijako preukazovať. Živnostník v tomto prípade nemusí viesť ani účtovníctvo a nemusí sa obávať, že mu prípadná daňová kontrola niektoré výdavky neuzná a bude musieť dodatočne zaplatiť daň, ako aj pokutu.

Skutočné výdavky sa v tomto roku vyplatia tým podnikateľom, ktorí majú reálne náklady na podnikanie vyššie ako 60 percent, alebo im nebude postačovať strop 20 000 eur ročne. Zákon umožňuje odpočítať si všetky výdavky, ktoré súvisia s dosiahnutím, udržaním a so zabezpečením príjmov. Musí teda existovať vzťah medzi vynaloženými výdavkami a príjmami z podnikania.

Ak si chce dať živnostník do nákladov výdavky, ktoré môžu mať aj charakter osobnej spotreby, musí preukázať, že danú vec používa len podnikanie. V opačnom prípade nemôže do nákladov zahrnúť celú cenu danej veci. Môže si dať do nákladov buď len pomernú časť zaplatenej sumy podľa toho, v akom pomere danú vec využíva na podnikanie a v akom na súkromné účely. Druhou možnosťou je, že si dá do nákladov paušálne 80 percent zo zaplatenej sumy.

Kto sa rozhodne pre skutočné výdavky, musí viesť účtovníctvo alebo daňovú evidenciu. Mnohí podnikatelia si s tým však neporadia sami a musia sa obrátiť na účtovníka. Preto ak niekto má len o málo vyššie skutočné výdavky, ako je hranica pre paušálne náklady, oplatí sa mu porozmýšľať radšej nad paušálom. Jednak ušetrí za účtovníka a nebude sa musieť toľko obávať ani daňovej kontroly.

Zamestnanci na rozdiel od živnostníkov si žiadne náklady zo svojho príjmu odpočítať nemôžu. Preto pri rovnakom hrubom príjme zaplatia vyššie dane i odvody ako živnostníci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #zamestnanci