Je lepšie pracovať na zmluvu alebo na živnosť?

Od tohto roku sa znovu zväčšil rozdiel v zdaňovaní zamestnancov a živnostníkov. Vďaka rastu paušálnych výdavkov zaplatia živnostníci na daniach a odvodoch výrazne menej ako zamestnanci s porovnateľným príjmom.

07.09.2017 09:58
zamestnanec, živnostník, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Zamestnancom sa výška dane a odvodov počíta z hrubej mzdy. Najprv zamestnávateľ strhne každému zamestnancovi z platu odvody vo výške 13,4 percenta. Zo zvyšnej sumy mu odpočíta nezdaniteľnú časť, čím získa základ dane, z ktorého mu vyráta 19-percentnú daň. Okrem toho zamestnávateľ musí za každého zamestnanca zaplatiť ďalšie odvody vo výške 35,2 percenta. Napríklad ak niekto poberá hrubú mzdu 800 eur, zaplatí na odvodoch 107,20 eura a na dani 71,42 eura. V čistom mu tak na účet príde 621,38 eura. Zamestnávateľ však za neho musí zaplatiť ďalšie odvody vo výške 281,60 eura. Celkovo tak firma vynaloží na tohto zamestnanca každý mesiac 1 081,60 eura.

Naproti tomu živnostníkom sa výška dane nepočíta z hrubého zárobku, ale až zo zisku. To znamená, že z hrubého príjmu si najprv odpočítajú výdavky na podnikanie a až zo zvyšnej sumy sa počíta daň a odvody. Mnohí živnostníci dokážu ušetriť na daniach predovšetkým vďaka paušálnym výdavkom. Kým v minulom roku si vo forme paušálnych výdavkov mohli odpočítať 40 percent z príjmov, maximálne však 5 040 eur za rok, od tohto roku dosahujú paušálne výdavky 60 percent, pričom horný limit sa posunul na 20-tisíc eur. Výsledkom je, že napríklad živnostník, ktorého mesačný hrubý príjem dosahuje tisíc eur, nebude platiť žiadnu daň a štátu odvedie len minimálne poistné.

Mnohým zamestnancom sa tak môže vyplatiť, ak pre svojho súčasného zamestnávateľa začnú pracovať na živnosť. Bez toho, aby zamestnávateľ musel vynaložiť na nich viac peňazí, ich čistý príjem môže vzrásť o stovky eur mesačne. Takí falošní živnostníci však musia počítať aj s viacerými úskaliami. Keď začnú robiť na živnosť, nebude ich chrániť Zákonník práce. Navyše keďže budú platiť nižšie odvody, budú mať v porovnaní so zamestnancami nárok na nižšie dávky či dôchodok. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Živnostníci by sa preto nemali spoliehať len na dôchodok od štátu, ale mali by si na penziu sporiť aj iným spôsobom.

Živnostníci nedostávajú od zamestnávateľa ani stravné lístky, nemajú garantovanú dovolenku a v prípade pracovného úrazu nemôžu získať úrazové dávky. Zákonník práce navyše prácu na živnosť, ktorá zastiera pracovný pomer, nepovoľuje. Napriek tomu takto podľa odhadov pracujú desaťtisíce ľudí.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #zamestnanci