Pôdu nemôžete predať hocikomu

Vlastníte poľnohospodársku pôdu a plánujete ju predať? Dodržať musíte pravidlá, ktoré určuje zákon o prevode vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

20.07.2017 09:37
pozemok, pôda Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Predaj poľnohospodárskeho pozemku do značnej miery obmedzuje zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Ukladá povinnosti nielen predávajúcim, ale určuje aj to, komu môže vlastník pôdu predať. Predmetný zákon platí od leta 2015 a stanovuje, že pôdu majiteľ nemôže predať hocijakému záujemcovi. Kupec musí byť osoba, ktorá podniká alebo pracuje v poľnohospodárstve najmenej tri roky v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza, alebo v niektorej susednej obci. Takisto musí mať právoplatný pobyt na území Slovenska minimálne desať rokov a pokiaľ by pôdu kupoval ako právnická osoba, tak musí byť na Slovensku registrovaný minimálne desať rokov. Obmedzenia neplatia v prípade, ak ide o prevod blízkej osobe podľa ustanovení Občianskeho zákonníka. Legislatíva takisto neobmedzuje kúpu záhrady, poľnohospodárskych pozemkov v zastavanom území obce a pozemky s výmerou do dvetisíc štvorcových metrov, aj keď sa nachádzajú mimo intravilánu obce.

Zákon presne vymedzuje aj postup, ktorý treba pri predaji dodržať. Vlastník je povinný zverejniť ponuku na prevod vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku najmenej na 15 dní v Registri zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku na webovom sídle ministerstva pôdohospodárstva a zároveň musí túto ponuku zverejniť v rovnakom čase aj na úradnej tabuli v obci, kde sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Zverejnenie ponuky na úradnej tabuli je bezplatné.

Prednostné právo na nákup parcely ponúkanej v registri má ako prvý poľnohospodár, ktorý vykonáva poľnohospodársku činnosť v rámci obce, v druhom kroku v rámci susednej obce, v treťom v rámci Slovenska a vo štvrtom kroku sa táto pôda stáva voľným artiklom. Právo nákupu tak ako prvé získavajú družstvá, agropodniky a samostatne hospodáriaci roľníci v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Za nimi v druhom rade nasledujú osoby podnikajúce alebo pracujúce v poľnohospodárstve v susediacej obci, následne aj z inej oblasti. Ak o pozemok neprejavia záujem ani oni, môže ho vlastník predať komukoľvek. Predkupné právo zostáva zachované, čím vzniká prednostné právo na odkúpenie pozemku jeho spoluvlastníkom. Rešpektujú sa aj práva dedičov a reštitučné nároky.

To, či vlastník môže pôdu predať a postupuje podľa ustanovení zákona, overujú a odobrujú príslušné inštitúcie. Splnenie podmienok nadobúdania vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku overuje okresný úrad, v ktorého obvode je poľnohospodársky pozemok evidovaný. Žiadosť o overenie podmienok na nadobúdanie vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku je povinný podať nadobúdateľ na okresný úrad, v ktorého obvode je pozemok evidovaný, pred uzavretím zmluvy o prevode vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. O splnení podmienok nadobúdania vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku vydá okresný úrad nadobúdateľovi osvedčenie do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti, v zvlášť zložitých prípadoch vydá osvedčenie najneskôr do 60 dní.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky