Dávka v nezamestnanosti: Od júla dostanete viac peňazí

Zamestnanci, živnostníci i dohodári. Všetci musia platiť zo svojho zárobku odvody na zdravotné a sociálne poistenie. Vďaka zdravotnému poisteniu môžu využiť zdravotnú starostlivosť, sociálne poistenie im zase zabezpečí v prípade potreby viaceré dávky.

11.07.2017 11:29
zmluva, dedičstvo, banka, poistenie, peniaze
Ilustračné foto.
debata

Výška dávok zo Sociálnej poisťovne sa zvyčajne odvíja od mzdy zamestnanca alebo od vymeriavacieho základu živnostníka. Platí, čím vyššie odvody niekto platí, tým budú vyššie dávky, na ktoré bude mať nárok. Vo väčšine prípadov však existuje aj strop, čo znamená, že príjem nad istú hranicu sa už pri výpočte dávok nezohľadní.

Od 1. júla sa posunul strop pri dávkach v nezamestnanosti. Ten dosahuje dvojnásobok priemernej mzdy. Do konca júna sa pri výpočte maximálnej dávky v nezamestnanosti používal priemerný zárobok z roku 2015, od júla sa už berie do úvahy priemerný plat z roku 2016. Maximálna dávka v nezamestnanosti v mesiaci, ktorý má 30 dní, sa tak zvýšila z 871 eur na 899,60 eura. Tieto sumy budú platiť až do konca júna budúceho roku.

Vyššie dávky v nezamestnanosti dostanú len ľudia, ktorých zárobok alebo vymeriavací základ presahujú dvojnásobok priemernej mzdy. Ak niekto zarába menej, má nárok naďalej na rovnakú dávku ako doteraz.

V tomto roku si výrazne polepšili aj ženy na materskej dovolenke. Od januára sa maximálne materské rovnako ako ostatné dávky z nemocenského poistenia začali počítať z dvojnásobku priemernej mzdy. Do konca minulého roku sa počítalo najviac z 1,5-násobku priemerného zárobku. Od mája sa materské navyše zvýšilo zo 70 percent priemerného platu na 75 percent. Kým prvá zmena pomohla len mamičkám, ktorých plat presahoval 1,5-násobok priemernej mzdy, druhá zmena už potešila všetky ženy na materskej dovolenke. Po zvýšení materského na 75 percent platu sa tak táto dávka dostala približne na úroveň predchádzajúcej čistej mzdy. V niektorých prípadoch ju dokonca aj prekonáva.

Pravdepodobne najdôležitejšou dávkou, na ktorú si všetci pracujúci vo forme odvodov sporia celý život, je starobný dôchodok. Na jeho získanie je potrebných aspoň 15 odpracovaných rokov a dosiahnutie dôchodkového veku. Ten sa od januára zvýšil zo 62 rokov na 62 rokov a 76 dní. Tento vek sa pritom bude každoročne zvyšovať v závislosti od priemernej strednej dĺžky života.

Aj výška starobného dôchodku závisí od výšky mzdy. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Okrem vymeriavacieho základu vstupuje do výpočtu dôchodku aj počet odpracovaných rokov a aktuálna dôchodková hodnota. Tá je v tomto roku na úrovni 11,3505 eura a vyjadruje, akú sumu dôchodku dostane poistenec za jeden odpracovaný rok, v ktorom sa jeho plat pohyboval na úrovni priemernej mzdy v hospodárstve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #starobný dôchodok #dávka v nezamestnanosti