Živnostníkom pomôžu vyššie paušálne výdavky

Živnostníci len nedávno podávali daňové priznania za rok 2016. Už teraz však mnohí z nich rozmýšľajú nad tým, čo robiť, aby v budúcom roku zaplatili na daniach čo najmenej. Platí totiž, že v poslednej chvíli sa len veľmi ťažko naháňajú výdavky, ktoré si možno odpočítať z daňového základu.

13.04.2017 12:32
peniaze, živnostník, žena, počítač, radosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Tento rok to budú mať mnohí živnostníci pri daňovej optimalizácii výrazne jednoduchšie. Keďže sa výrazne zvýšili paušálne výdavky, budú môcť ušetriť na daniach aj bez toho, aby sa snažili dať do nákladov aj také výdavky, ktoré s ich podnikaním súvisia len okrajovo. Za minulý rok si mohli podnikatelia odpočítať vo forme paušálnych výdavkov 40 percent z príjmov, maximálne si mohli takto odrátať 5 040 eur. Z tohtoročných príjmov si už budú môcť odpočítať 60 percent, najviac však 20-tisíc eur za rok.

Vďaka takémuto zvýšeniu sa paušálne výdavky po novom oplatia výrazne vyššiemu počtu podnikateľov. Napríklad živnostník s hrubým príjmom 15-tisíc eur zaplatí pri využití paušálnych výdavkov z tohtoročného zárobku o 1 231 eur menej na daniach a odvodoch ako za rok 2016. V prípade zárobku 25-tisíc eur predstavuje úspora 4 452 eur a kto má hrubý príjem 35-tisíc eur, ušetrí až 6 717 eur.

Skutočné výdavky sa po novom oplatia len tým živnostníkom, ktorých reálne náklady spojené s podnikaním sú vyššie ako 60 percent z príjmov alebo im nepostačuje limit 20-tisíc eur. Ide predovšetkým o živnostníkov, ktorých príjem je výrazne vyšší ako 33 333 eur. Pri takomto a vyššom zárobku si totiž podnikatelia môžu odpočítať vždy už len 20-tisíc eur. Pravdepodobne však väčšine drobných živnostníkov by tento limit mal postačovať. Pretože ak niekto dosiahne obrat vyšší ako 49 790 eur, musí sa už zaregistrovať ako platca DPH. A v takom prípade už nemôže využívať paušálne výdavky.

Ak sa niekto rozhodne pre skutočné výdavky, môže si podľa zákona o dani z príjmov odpočítať všetky náklady, ktoré súvisia s dosiahnutím, zabezpečením a udržaním príjmov. V prípade daňovej kontroly tak musí vedieť preukázať, že jeho výdavky sa vtesnajú do tejto definície. Medzi najbežnejšie náklady patria výdavky na telefón, internet, nákup materiálu, rôznych strojov a zariadení či náklady spojené s autom.

Mnohí živnostníci však robia chybu a do nákladov dajú jednorazovo aj veľké položky, ktoré je potrebné odpisovať postupne počas niekoľkých rokov. V prípade hmotného majetku je rozhodujúca obstarávacia cena 1 700 eur. Ak si napríklad niekto kúpi auto za 20-tisíc eur, nemôže si ho dať naraz do nákladov, ale odpisuje ho postupne počas štyroch rokov. „V prvom roku odpisovania hmotného majetku sa uplatní len pomerná časť z ročného odpisu v závislosti od počtu mesiacov, počnúc mesiacom jeho zaradenia do užívania do konca tohto zdaňovacieho obdobia,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. To znamená, že ak by si niekto kúpil auto v apríli, prvý rok si dá do nákladov len tri štvrtiny z celoročného odpisu. Pri cene auta 20-tisíc eur to znamená, že prvý rok si tento živnostník uplatní odpis 3 750 eur. V nasledujúcich troch rokoch to bude 5-tisíc eur a v poslednom roku odpíše zvyšných 1 250 eur.

Medzi časté chyby patrí aj to, že si podnikatelia odpočítajú aj také výdavky, ktoré s ich podnikaním nesúvisia alebo sa dajú využiť aj na súkromné účely. V takýchto prípadoch zákon umožňuje dať si do nákladov paušálne 80 percent z ceny danej veci. Daňový úrad v takom prípade nebude skúmať, či podnikateľ danú vec využíva viac na súkromné účely alebo na podnikanie. Samozrejme ak by išlo o výdavok, ktorý slúži na čisto osobnú potrebu daňovníka, prípadná kontrola mu ho môže vyškrtnúť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #SZČO #paušálne výdavky