Na čo si dať pozor, aby ste sa vyhli exekúcii?

Konkrétne životné situácie, prečo je na penzistu uvalená exekúcia.

01.03.2017 10:05
dôchodci, senior, peniaze, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ručenie rodine či priateľom

Pani Mária ručila susedke, priateľke, ktorá si vzala úver na novú chladničku od nebankovej spoločnosti. Následne sa suseda odsťahovala do zahraničia. Susedka najskôr svoj dlh splácala, potom však prestala. Nebanková spoločnosť začala dlh vymáhať od pani Márie, ktorá sa neskôr ocitla v exekúcii.

Treba si dobre premyslieť, ak chcete niekomu ručiť. Exekútor neberie ohľad na okolnosti. Zaujíma ho len uhradenie dlhu.

Mobil pre vnučku

Pani Marta uzavrela na svoje meno zmluvu s mobilným operátorom o poskytovaní paušálnych mobilných služieb vrátane mobilného telefónu pre vnučku. Vnučka jej sľúbila, že bude za paušál riadne platiť, ale neplatí. Pani Marte prišla exekúcia na viac ako tisíc eur.

Ani prísľub rodinných príslušníkov nie je záruka, že dodržia svoje slovo. Preto treba zvážiť, či si podobný záväzok zoberiete na seba.

Zablokovaný účet

Pán Ján si vzal pôžičku, ktorú nesplácal. Postupne sa ocitol v exekúcii. Sociálna poisťovňa, ústredie mu mesačne z dôchodku vykonávala zrážky, ktoré poukazovala exekútorovi. Exekútor mu aj napriek tomu zablokoval účet v banke. Pán Ján si dal žiadosť na poukazovanie dôchodku na nový účet. Exekútor mu zablokoval aj ten.

V tomto prípade by bolo vhodnejšie, ak by pán Ján požiadal o poukazovanie penzie poštou. Exekútor by mu na zvyšok dôchodku nemohol siahnuť. Keďže tak nekonal, treba komunikovať s exekútorom a predísť takýmto prípadom. Zablokovanie účtu spôsobuje mnoho problémov s platením výdavkov, ktoré sa mesačne platia.

Čo si treba uvedomiť

  • Blokovanie účtu v banke v plnej miere, a teda sa klienti nemôžu dostať k svojim financiám a majú problém s praktickým každodenným fungovaním.
  • Z blokovaných účtov vykonávajú exekútorské úrady zrážky priamo.
  • Zablokovanie účtu, a teda aj celkového príjmu rodiny (dôchodok poukazovaný na účet manžela/manželky) – problém nemá len samotný dôchodca, ale aj jeho rodina.
  • Zablokovanie účtu znemožňuje úhradu nákladov spojených s umiestnením v zariadení sociálnych služieb, čo môže viesť k vyradeniu a následnej strate možnosti ubytovania v danom zariadení sociálnych služieb.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie