Daňová poradňa: Môže sa konateľ zaevidovať na úrade práce?

Ste konateľom alebo spoločníkom v spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o.) a kladiete si otázku, či sa môžete zapísať do evidencie uchádzačov o zamestnanie?

03.01.2017 12:34
úrad práce, práca, zamestnanie, absolvent,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Aký je ekonomický význam a motivácia zapísania do evidencie úradu práce?

Praktický význam zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie spočíva v tom, že fyzická osoba, ktorá je vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanie sa považuje na účely zdravotného poistenia za osobu, za ktorú platí poistné štát (§ 11 ods. 7 písm. o) zákona č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov).

Právny stav do 1. mája 2013

Do prijatia novely (zákon č. 96/2013 Z.z.) zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon“) platil stav, podľa ktorého bolo možné do evidencie zapísať iba konateľa, nie však spoločníka s.r.o. Doterajšia právna úprava totiž považovala spoločníka s.r.o. za samostatne zárobkovo činnú osobu, ktorá je vylúčená zo zápisu do evidencie.

Právny stav od 1. mája do 1. januára 2016

Prijatím novely zákonom č. 96/2013 Z.z. došlo k zmene právnej úpravy, v dôsledku ktorej bolo možné zapísať do evidencie konateľa aj spoločníka s.r.o., avšak nie automaticky – potrebné bolo splniť určité zákonné podmienky.

Zákon totiž konateľa a spoločníka spoločnosti s ručením obmedzeným začal označovať za samostatne zárobkovo činnú osobu (§ 5 ods. 1 písm. a)), ktorá nie je považovaná za uchádzača o zamestnanie – základnou podmienkou zaradenia do evidencie je naplnenie legálnej definície uchádzača o zamestnanie (§ 6 ods. 1 v spojení s § 34 ods. 14 písm. h) zákona).

Zákon však obsahoval výnimku, že konateľ a spoločník s.r.o. sa považuje za samostatne zárobkovo činnú osobu iba v tom prípade, ak nie je zamestnancom. Dodatok „ak nie je zamestnanec“ malo ten právny význam, že osoba ktorá je súčasne konateľom/spo­ločníkom s.r.o. a zamestnancom, sa považuje na účely evidovania na úrade práce za zamestnanca a nie za samostatne zárobkovo činnú osobu – z tohto dôvodu sa aplikovala zákonná prekážka evidovania z dôvodu postavenia zamestnanca, z ktorej však zákon poznal výnimku umožňujúcu dosiahnuť zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Táto výnimka sa vzťahovala na tých zamestnancov, ktorých mzda alebo odmena nepresiahla 75 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu podľa osobitného predpisu platnej k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny. Z uvedeného vyplývalo, že konateľ/spoločník s.r.o. mohol byť zaevidovaný v evidencii na úrade práce za kumulatívneho splnenia dvoch zákonných podmienok a to po prvé mal súčasne status zamestnanca a po druhé ako zamestnanec mal mzdu nepresahujúcu zákonom stanovenú hranicu 75 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Nakoľko príjem konateľa, resp. spoločníka s.r.o. bol právne irelevantný, pretože rozhodujúca bola výška mzdy tejto osoby ako zamestnanca, v evidencii uchádzačov o zamestnanie tak mohli byť okrem konateľov/spo­ločníkov nefungujúcich, príp. startupových s.r.o., evidovaný aj konatelia/spo­ločníci fungujúcich s.r.o. s vysokými ziskami.

Bez toho, aby mal konateľ/spoločník s.r.o. v tomto období súčasne postavenie zamestnanca dosahujúceho mzdu pod zákonom stanovenú hranicu bolo jeho zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie vylúčené.

Právny stav od 1. januára 2016

Od 1. januára 2016 vstúpila do účinnosti novela zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov a to zákon č. 353/2015 Z.z., ktorým sa okrem iného zmenilo ustanovenie § 5 ods. 1 písm. a) citovaného zákona. Touto novelou došlo k vypusteniu dodatku „ak nie je zamestnanec“, čo vo svojich dôsledkoch spôsobilo absolútnu nemožnosť, aby bol konateľ, resp. spoločník s.r.o. zapísaný do evidencie.

Právnym dôsledkom tejto zmeny je skutočnosť, že konateľ a spoločník s.r.o., ktorý bol doteraz zároveň v postavení zamestnanca a ako zamestnanec mal mzdu nepresahujúcu zákonom stanovenú hranicu 75 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu už po novom, t.j. od 1. 1. 2016 nemôže byť evidovaný na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie.

Z tejto novely vyplýva záver, že konateľ s.r.o., ktorý nepoberá za výkon svojej funkcie žiaden príjem a rovnako aj spoločník s.r.o., ktorému nie je vyplácaný žiaden podiel na zisku nemôžu byť za žiadnych okolností zaevidovaný na úrade práce.

Preto, ak ste konateľom/spo­ločníkom pasívnej eseročky, z ktorej nepoberáte žiaden príjem a máte záujem o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, v takom prípade so zaradením do evidencie na úrade práce nepočítajte, nakoľko skutočnosť, že spoločnosť neprodukuje žiaden zisk, je bez právneho významu. Napriek ekonomickej pasivite spoločnosti je možnosť zaradenia konateľa a spoločníka s.r.o. do evidencie uchádzačov o zamestnanie v zásade vylúčená.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk