Daňová poradňa: Máte príjem zo zahraničia? Musíte sa registrovať

Ak má podnikateľ príjem z dodávania služieb do zahraničia, musí si od finančnej správy vyžiadať IČ DPH a zároveň podávať kvartálny súhrnný výkaz. V opačnom prípade mu hrozia pokuty.

06.12.2016 10:32
dane, odvody, szčo, zamestnanec, počítač,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Povinnosť registrácie pre DPH

Ak podnikateľ poskytuje služby z tuzemska do zahraničia, konkrétne odberateľovi, ktorý má sídlo v inej krajine EÚ, pričom miesto dodania služby sa nachádza v krajine odberateľa a osobou povinnou platiť DPH je odberateľ, je povinný sa registrovať pre DPH v SR. Tento podnikateľ sa však neregistruje ako plnohodnotný platiteľ DPH, ale ako osoba registrovaná v zmysle § 7a zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty. Rozdiel je v tom, že podnikateľ, ktorý je zároveň platiteľom DPH sa registruje/val pre DPH alebo dobrovoľne, alebo zo zákona napr. v prípade dosiahnutia obratu podľa zákona o DPH, pričom je mu pridelené identifikačné číslo DPH, s ktorým sa potom identifikuje pri uzatváraní obchodov s inými podnikateľmi.

Podnikateľ, ktorý je registrovaný podľa § 7a zákona o DPH, je registrovaný len pre zdaniteľné obchody, v tomto prípade na obchody súvisiace s dodaním služby do zahraničia a identifikačné číslo pridelené na tento účel podnikateľ uvádza pri dodávaní tejto služby. Tento druh registrácie je osobitným druhom a teda neznamená, že sa podnikateľ zároveň stáva platiteľom DPH. Je povinný platiť daň iba pri prijatí služby od zahraničnej zdaniteľnej osoby, ale nemá na základe takejto registrácie nárok na odpočítanie dane. V porovnaní s podnikateľom, ktorý je zároveň platiteľom DPH, má teda iba niekoľko povinností. Zamerať sa je potrebné najmä na správnu fakturáciu a podávanie kvartálneho súhrnného výkazu.

Podľa § 7a zákona o DPH sa registrujú zdaniteľné osoby – podnikatelia, ktorí prijímajú alebo dodávajú služby z/do iného členského štátu, pri ktorých sa miesto dodania určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby. Registráciou podľa tohto ustanovenia sa zdaniteľné osoby nestávajú platiteľmi dane.

V deň dodania služby vzniká podnikateľovi daňová povinnosť. Podnikateľ, ktorý dodá službu s miestom dodania určeným v zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte, má povinnosť vystaviť faktúru v lehote 15 dní od dátumu dodania služby. Uvedená povinnosť sa vzťahuje aj na podnikateľa registrovaného podľa § 7a zákona o DPH. Dodanie služby slovenský podnikateľ uvedie do súhrnného výkazu k DPH. Dodanie služby uvedie slovenský podnikateľ v podrobných záznamoch o dodávkach služieb do iného členského štátu.

Žiadosť o registráciu pre daň podľa § 7a zákona o DPH nepodáva podnikateľ, ak už je registrovaný pre DPH, ak prijme službu, ktorá je v tuzemsku oslobodená od dane resp. dodá službu, ktorá je v členskom štáte príjemcu služby oslobodená od dane, prijme službu od osoby z tretieho štátu resp. dodá službu osobe z tretieho štátu, prijme službu od nezdaniteľnej osoby alebo dodá službu nezdaniteľnej osobe, prijme alebo dodá službu, pri ktorej sa miesto dodania neurčí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, ale podľa iných ustanovení zákona o DPH (podľa § 16 resp. podľa § 15 ods. 2 zákona o DPH).

Podanie žiadosti o registráciu pre DPH

Žiadosť o registráciu pre daň podľa § 7a zákona o DPH musí podnikateľ podať pred prvým dodaním služby do iného členského štátu, pri ktorej sa miesto dodania určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH a osobou, ktorá je povinná platiť daň je príjemca služby v členskom štáte EÚ. S ohľadom na hodnotu poskytnutých služieb, táto nie je rozhodujúca, t.j. podnikateľ sa musí registrovať pred prijatím alebo poskytnutím služby bez ohľadu na to aká je hodnota prijatej alebo dodanej služby.

Registrácia a pridelenie IČ DPH

Daňový úrad podnikateľa zaregistruje, vydá mu osvedčenie o registrácii a pridelí mu identifikačné číslo DPH najneskôr do 7 dní odo dňa doručenia žiadosti.

Registráciou podľa § 7a zákona o DPH sa však zdaniteľná osoba nestáva platiteľom dane.

Aké povinnosti zdaniteľnej osobe registráciou podľa § 7a zákona o DPH vzniknú pri dodaní služby do iného členského štátu?

Po pridelení identifikačného čísla bude pod ním podnikateľ dodávať služby. Podnikateľ podá súhrnný výkaz za kalendárny štvrťrok v zmysle § 80 zákona o DPH do 25 dní po ukončení kalendárneho štvrťroka, v ktorom dodal služby do zahraničia (pri ktorých je miesto dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby). V daňovom priznaní sa tieto služby neuvádzajú. Vedie záznamy v zmysle § 70 zákona o DPH o dodaných službách s miestom dodania v inom členskom štáte podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH.

Súhrnný výkaz k DPH

Súhrnný výkaz je elektronické tlačivo, ktoré musí podať osoba, ktorá dodáva tovar do iného členského štátu a osoba, ktorá dodáva služby do iného členského štátu. Ustanovuje to § 80 zákona č. 222/204 Z. z. o DPH. Súhrnný výkaz podáva tak platiteľ dane z pridanej hodnoty a aj podnikateľ registrovaný pre DPH podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH. Podnikateľ podáva súhrnný výkaz elektronicky do 25 dní po skončení obdobia, za ktoré vznikne povinnosť podať súhrnný výkaz. Konkrétne v prípade podnikateľa ktorý dodáva službu alebo tovar do zahraničia, t.j. podnikateľ registrovaný pre DPH podľa § 7a zákona o DPH, podáva podnikateľ súhrnný výkaz za kalendárny štvrťrok, v ktorom dodala službu. Ak koniec lehoty na podanie súhrnného výkazu pripadne na sobotu, nedeľu alebo na deň pracovného pokoja, posledným dňom lehoty je najbližší pracovný deň.

Ak podnikateľ nedodal v príslušnom kalendárnom štvrťroku službu, súhrnný výkaz nepodáva. Ak dodávateľ služby do uplynutia lehoty na podanie súhrnného výkazu nemá IČ DPH príjemcu služby a príjemca služby ho informoval o tom, že požiadal o pridelenie IČ DPH, uvedie dodávateľ služby dodanie služby do súhrnného výkazu za obdobie, v ktorom bolo IČ DPH príjemcovi služby pridelené.

Sankcie

Správca dane za nesplnenie registračnej povinnosti uloží alebo vyrubí podnikateľovi pokutu vo výške od 60 eur do 20 000 eur. Za nesplnenie daňovej povinnosti, konkrétne za nepodanie súhrnného výkazu alebo za jeho nesprávne vyplnenie, resp. za jeho nepodanie v ustanovenej lehote hrozí podnikateľovi pokuta od daňového úradu vo výške od 60 eur do 3 000 eur.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk