Aké dávky dostanú zamestnanci a živnostníci v roku 2017?

Od januára sa znovu menia dávky zo sociálneho poistenia, ktoré môžu dostať zamestnanci a živnostníci. Výrazne sa zvýšia maximálne nemocenské dávky, túto zmenu však pocítia len ľudia s nadpriemerným zárobkom.

30.11.2016 10:03
zamestnanec, zamestnanci, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

V tomto roku sa nemocenské dávky počítajú najviac z 1,5–násobku priemernej mzdy. Na budúci rok to bude maximálne z dvojnásobku priemernej mzdy. Ak je niekto chorý 30 dní, môže v tomto roku dostať maximálnu nemocenskú dávku vo výške 660,03 eura. Na budúci rok to bude až 905,67 eura. Ak by niekto bol chorý dlhšie, dostane v ďalšom mesiaci ešte vyššiu nemocenskú dávku, pretože prvé tri dni je nemocenské nižšie. Na maximálne dávky budú mať nárok ľudia, ktorých plat alebo vymeriavací základ je rovný alebo vyšší ako dvojnásobok priemernej mzdy, čo predstavuje 1 766 eur. Vyššie dávky v porovnaní s týmto rokom by však mali dostať všetci, ktorí zarábajú viac ako 1 287 eur. Podľa Sociálnej poisťovne ide o viac ako 300–tisíc ľudí.

„To, že nemocenské dávky sa budú počítať najviac z dvojnásobku priemernej mzdy, by sa však dotklo len ľudí, ktorí začnú poberať nemocenské dávky od 1. 1. 2017. Tým, ktorí začnú poberať nemocenské dávky ešte v roku 2016 a v poberaní budú pokračovať aj v roku 2017, sa tieto vyplácané nemocenské dávky nezvýšia. Dôvodom je, že nemocenská dávka sa vypočítava ku dňu vzniku dôvodu na jej poskytnutie, t. j. pri nemocenskom ku dňu vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti, pri materskom ku dňu nástupu na materskú dovolenku a pri ošetrovnom ku dňu vzniku potreby ošetrovania alebo starostlivosti o dieťa do 10 rokov veku,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Sumy materského by sa v budúcom roku mali meniť hneď dvakrát. Od januára sa začne maximálna suma materského počítať najviac z dvojnásobku priemernej mzdy. A od mája by sa materské malo pre všetkých zvýšiť zo 70 percent vymeriavacieho základu na 75 percent. Túto zmenu však ešte musí schváliť parlament.

„Pri zvýšení materského na 75 % denného vymeriavacieho základu, pravdepodobne od 1. mája 2017, sa zmena dotkne všetkých poistencov, t. j. tých, ktorí si nárok na materské uplatnia po nadobudnutí účinnosti tejto zmeny, ale aj tých, ktorí budú mať materské priznané pred touto zmenou a nárok na jeho výplatu im bude trvať aj po jeho zvýšení,“ vraví Višváder.

Od januára sa zvýšia aj úrazové dávky. Úrazová renta, ako aj pozostalostná renta vzrastú od dve percentá. Maximálna suma jednorazového odškodnenia manžela alebo manželky preto budúci rok dosiahne 53 503,20 eura. V rovnakej výške bude aj maximálna čiastka úhrnu súm jednorazového odškodnenia nezaopatrených de­tí.

Budúci rok sa budú zvyšovať aj maximálne sumy dávky v nezamestnanosti. Na rozdiel od iných sa však tieto dávky zvýšia až v júli podľa priemerného platu za rok 2016. Nové sumy maximálnych dávok v nezamestnanosti preto budú známe až v marci, keď Štatistický úrad zverejní priemernú mzdu za rok 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #SZČO #materské #zamestnanci #nemocenské