Rok 2017: Vyššie nemocenské, ošetrovné i materské

Od budúceho sa majú zvýšiť dávky z nemocenského poistenia. Ich maximálna suma sa bude počítať nie z 1,5-násobku, ale až z dvojnásobku priemernej mzdy. Polepšia si aj ženy na materskej, keďže materské by sa od mája malo dostať približne na úroveň ich predchádzajúcej čistej mzdy.

27.10.2016 09:52
dojčenie, výživa, materské mlieko Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Vyššie dávky z nemocenského poistenia majú byť kompenzáciou pre ľudí s nadpriemerným príjmom za rast odvodov. Kým dnes sa odvody platia maximálne z 5-násobku priemernej mzdy, od budúceho roku táto hranica vzrastie na 7-násobok priemernej mzdy. V tomto roku sa tak odvody platia najviac z príjmu 4 290 eur, v budúcom roku to bude až do sumy 6 181 eur.

Napriek tomu, že vyššie odvody sa dotknú len ľudí s vysoko nadpriemerným príjmom, z vyšších dávok budú profitovať všetci, ktorých zárobok prekračuje 1,5-násobok priemernej mzdy, teda 1 324,50 eura. Zamestnancom, ktorí zarábajú menej ako 1 766 eur, sa výška nemocenskej dávky, ošetrovného a materskej dávky bude počítať z ich skutočného platu a tým, ktorí zarábajú viac, sa dávky vypočítajú z vymeriavacieho základu 1 766 eur.

Po novom by maximálna suma nemocenskej dávky za 30 dní práceneschopnosti mala vzrásť z tohtoročných 660,03 eura na 905,67 eura. Zamestnanci, ktorí sa budú starať napríklad o choré dieťa desať dní, budú môcť v budúcom roku dostať ošetrovné v maximálnej výške 319,30 eura, kým v tomto roku to je 232,70 eura. Na takéto dávky budú mať nárok zamestnanci, ktorí zarábajú minimálne 1 766 eur. Ak niekto zarába menej ako 1 324,50 eura, bude mať nárok na dávky v rovnakej výške ako v súčasnosti.

„To, že nemocenské dávky sa budú počítať najviac z dvojnásobku priemernej mzdy, by sa však dotklo len ľudí, ktorí začnú poberať nemocenské dávky od 1. 1. 2017. Tým, ktorí začnú poberať nemocenské dávky ešte v roku 2016 a v poberaní budú pokračovať aj v roku 2017, sa tieto vyplácané nemocenské dávky nezvýšia. Dôvodom je, že nemocenská dávka sa vypočítava ku dňu vzniku dôvodu na jej poskytnutie, t. j. pri nemocenskom ku dňu vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti, pri materskom ku dňu nástupu na materskú dovolenku a pri ošetrovnom ku dňu vzniku potreby ošetrovania alebo starostlivosti o dieťa do 10 rokov veku,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Materské by sa v budúcom roku malo dočkať hneď dvoch zmien. Rovnako ako pri ostatných nemocenských dávkach sa jeho maximálna suma bude od januára počítať maximálne z dvojnásobku priemernej mzdy, kým v súčasnosti to je z 1,5-násobku. Zároveň ministerstvo práce pripravuje ďalšie zvýšenie materskej dávky na 75 percent vymeriavacieho základu. Ak parlament tento návrh odobrí, ženy na materskej by mali dostávať 75 percent svojho doterajšieho hrubého zárobku. V praxi to bude znamenať, že výška materského sa bude pohybovať približne na úrovni ich doterajšej čistej mzdy. V prípade zamestnancov s vyšším príjmom môže byť materské dokonca vyššie ako ich predchádzajúci čistý zárobok.

„Pri zvýšení materského na 75 % denného vymeriavacieho základu, pravdepodobne od 1. mája 2017, sa zmena dotkne všetkých poistencov, t. j. tých, ktorí si nárok na materské uplatnia po nadobudnutí účinnosti tejto zmeny, ale aj tých, ktorí budú mať materské priznané pred touto zmenou a nárok na jeho výplatu im bude trvať aj po jeho zvýšení,“ povedal Višváder. To znamená, že viac peňazí by mali dostať od mája aj tie mamičky, ktoré na materskú dovolenku nastúpili skôr, ale poberať materské budú aj po 1. máji budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #materské #nemocenské