Závet nesmie obsahovať príkazy a podmienky

Dediť je možné podľa Občianskeho zákonníka na základe závetu alebo zo zákona. Prednosť má dedenie zo závetu. Musí však spĺňať náležitosti stanovené zákonom, chýbať nesmie najmä podpis závetcu.

13.10.2016 08:44
dedicstvo, závet, notár Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Závet je jednou z možností, ako usporiadať svoj majetok a dosiahnuť, aby sa po závetcovej smrti dostal osobám, ktoré si on vyberie. „Správne spísaným závetom je možné predísť dedičským sporom. Avšak ani tým najlepšie napísaným závetom nie je možné predísť sporom tam, kde sa dedičia chcú sporiť už len z princípu,“ hovorí notár Peter Šulai. Podľa notára vie testament napísať každý, ale nie vždy to musí byť najvhodnejšie riešenie. „Závet by mal spísať odborník, ktorým je na Slovensku jednoznačne notár, ktorý s dedičským právom pracuje každodenne, vie predvídať problémy a vie závetcovi položiť tie správne otázky, aby vedel navrhnúť správnu formuláciu závetu,“ upozorňuje Šulai.

Chýb, ktoré sa vyskytujú v závetoch, býva veľa. Chýba napríklad dátum, vlastnoručný podpis, ako svedkovia sú uvedené osoby, ktoré sú zo zákona ako svedkovia vylúčené. Aj prevažná väčšina sporov o platnosť závetov sa týka vlastnoručne napísaných závetov alebo závetov vytvorených na počítači inou osobou a závetcom iba podpísaných. Pri notárskych zápisniciach je to mizivé percento. Závet musí tiež obsahovať deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný. Pokiaľ závet tieto náležitosti neobsahuje, je absolútne neplatný podľa paragrafov Občianskeho zákonníka. Pozor si treba takisto dať na to, že v závete nesmiete uviesť, že si neželáte, aby po vás dedil napríklad syn. Poručitelia často nevedia, že neopomenuteľných dedičov, teda deti, prípadne ich potomkov je potrebné vydediť, pokiaľ im nechcú nič zo svojho majetku nechať. Často sú potom dedičia nepríjemne prekvapení, že dedia aj tí, ktorých tam závetca nechcel mať a ani o tom nevedeli. O spísanie závetu môže požiadať poručiteľ notára, ako aj advokáta. Na rozdiel od notára však advokát nemá oprávnenie spísať závet vo forme notárskej zápisnice.

Myslieť treba aj na to, že neplatné sú akékoľvek podmienky pripojené k závetu. Pre dediča nemajú právne následky a sú neúčinné. V závete teda nemožno vnuka zaviazať k tomu, aby prevzal po dedkovi jeho živnosť alebo sa staral o jeho psov. Takéto časti závetu majú iba morálny význam bez právnej záväznosti a vymožiteľnosti.

Zákon pripúšťa, aby bol závet napísaný buď vlastnou rukou, alebo za účasti svedkov zriadený v inej písomnej forme. Ďalšou možnosťou je jeho zriadenie vo forme notárskej zápisnice. Každý testament sa dá kedykoľvek zmeniť, pričom platí, že novší závet ruší ten skôr napísaný a to v rozsahu, v akom starý závet nemôže obstáť pri novom. Ak teda napríklad poručiteľ v staršom závete odkázal synovi byt a v novom by ho odkázal dcére, tak by syn byt nezdedil, lebo nový závet by zrušil starý a stal by sa neplatným. Poručiteľ má okrem možnosti napísať nový závet a tým zrušiť starý, svoj závet aj odvolať. Posledným spôsobom zrušenia závetu je fyzické zničenie listiny, na ktorej bol závet napísaný, poručiteľom. Napísať možno aj viac závetov, ale nesmú si vzájomne odporovať.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo