Prišli ste o prácu: Je lepšia predčasná penzia alebo podpora?

Nájsť si zamestnanie je pre mnohých ľudí v preddôchodkovom veku takmer neriešiteľný problém. Aj napriek mnohoročným pracovným skúsenostiam viacerí zamestnávatelia uprednostňujú mladších ľudí. A tak keď prácu stratí starší človek, často mu nezostáva nič iné, ako poberať dávku v nezamestnanosti alebo požiadať o predčasný dôchodok.

30.09.2016 09:39
dôchodok, dôchodca, penzia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Záujemcovia o dávku v nezamestnanosti alebo o predčasnú penziu musia splniť presne stanovené podmienky. V prípade dávky v nezamestnanosti je hlavnou podmienkou, že žiadateľ musel byť v posledných troch rokoch aspoň dva roky poistený v nezamestnanosti. V prípade, že niekto mal uzatvorenú len zmluvu na dobu určitú, postačí ak dva roky poistenia získal v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Dávka v nezamestnanosti sa vypočíta ako polovica vymeriavacieho základu. Nezamestnaný tak dostane približne polovicu svojej doterajšej hrubej mzdy. Ľudia s nadpriemernými príjmami však môžu zostať sklamaní, keďže maximálne sa dávka počíta z dvojnásobku priemernej mzdy. Ak niekto zarábal viac, dostane rovnakú podporu, ako keby poberal dvojnásobok priemerného platu. Poberať túto dávku možno najviac šesť mesiacov.

Získať predčasnú penziu môžu ľudia, ktorí odpracovali najmenej 15 rokov a do dovŕšenia dôchodkového veku im nechýbajú viac ako dva roky. Predčasný dôchodok sa vypočíta tak, že sa najprv vyráta suma riadneho starobného dôchodku a vypočítaná suma sa zníži o pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku. „Ak občan požiada o predčasný starobný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, suma dôchodku sa zníži o 12,5 percenta,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Takto vypočítaná suma pritom nesmie byť nižšia ako 1,2 násobok životného minima, čo je 237,80 eura. Ak by niekomu vyšiel nižší predčasný dôchodok, Sociálna poisťovňa jeho žiadosť zamietne.

Po dovŕšení dôchodkového veku sa síce z predčasného dôchodku stane riadny starobný dôchodok, ale jeho výška sa nezmení. Každý rok v januári sa navýši len o valorizáciu.

Mnohým ľuďom, ktorí stratia prácu, sa môže vyplatiť, ak najprv požiadajú o dávku v nezamestnanosti a ak si počas šiestich mesiacov nenájdu zamestnanie, môžu následne požiadať o predčasný dôchodok. Keďže o predčasnú penziu budú žiadať neskôr, suma ich dôchodku sa zníži o nižšie percento a budú preto dostávať viac peňazí. Napríklad ak by niekomu vyšiel starobný dôchodok 450 eur a požiadal by o predčasnú penziu dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, prišiel by o 12,5 percenta z tejto sumy a jeho predčasný dôchodok pred zvýšením o valorizáciu by bol 393,80 eura. V prípade že by najprv pol roka poberal dávku v nezamestnanosti a o dôchodok požiadal až potom, prišiel by len o 9,5 percenta a poberal by predčasnú penziu vo výške 407,30 eura.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti