Notár sa snaží dedičov viesť k dohode

Závet väčšinou napadnú dedičia zo zákona, ktorých poručiteľ v závete vynechal. Často závet za platný neuzná samotný notár, pretože nespĺňa potrebné zákonné náležitosti, tvrdí notár Peter Šulai.

23.06.2016 09:53
Peter Šulai Foto:
Notár Peter Šulai.
debata

Dediť možno na základe Občianskeho zákonníka zo závetu a zo zákona. Možno určiť, či viac dedičských konaní prebieha na základe dedenia zo závetu, alebo sa dedí zo zákona?

Jednoznačne sa dá povedať, že väčšinou, vo viac ako deväťdesiatich percentách, sa dedí v zmysle zákona. Dedenie zo závetu je ojedinelé a vo všeobecnosti sa dá povedať, že spisovanie závetu na Slovensku nemá takú tradíciu ako napríklad v anglosaských krajinách. Tam má takmer každý človek závet, ktorý za svojho života viackrát zmení. Väčšinou sa u nás zo závetu dedí v prípadoch, keď závet zanechala bezdetná osoba alebo ak poručiteľ za svojho života vydedil niektorého zo svojich potomkov.

Možno zanechaním závetu predísť dedičským sporom?

Správne spísaným závetom je možné predísť dedičským sporom. Ani tým najlepšie napísaným závetom však nie je možné predísť sporom tam, kde sa dedičia chcú sporiť už len z princípu. Teoreticky vie závet spísať každý z nás, ale nie vždy je to najlepšie riešenie. Závet by mal spísať odborník, ktorým je na Slovensku jednoznačne notár, ktorý s dedičským právom pracuje každodenne, vie predvídať problémy a vie závetcovi položiť tie správne otázky, aby vedel navrhnúť správnu formuláciu závetu.

Na čo si dať pozor pri písaní závetu, aby bol platný? Čo všetko musí obsahovať?

Občiansky zákonník pozná tri druhy závetu, pričom pri všetkých formách si vyžaduje písomnú formu a musí obsahovať deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, takže musí obsahovať aj podpis. Holografný závet je závet napísaný vlastnou rukou závetcu a vlastnoručne podpísaný. Musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou závetcu, inak je neplatný. Alografný závet je závet, ktorý poručiteľ nenapísal vlastnou rukou, teda bol napísaný napríklad na počítači alebo písacom stroji, vtedy je potrebné závet vlastnou rukou podpísať a pred dvoma súčasne prítomnými svedkami výslovne prejaviť, že táto listina obsahuje jeho poslednú vôľu. Svedkovia sa musia na závet podpísať. Ak poručiteľ nemôže čítať alebo písať, svedkovia musia byť traja, listina mu musí byť prečítaná a on musí potvrdiť, že listina obsahuje jeho poslednú vôľu. Pisateľom a predčitateľom môže byť aj svedok, pisateľ však nesmie byť zároveň predčitateľom. V listine sa musí uviesť, že poručiteľ nemôže čítať alebo písať, kto listinu napísal a kto nahlas prečítal a akým spôsobom poručiteľ potvrdil, že listina obsahuje jeho pravú vôľu. Listinu musia svedkovia podpísať. Notárska zápisnica je najbežnejšou a najbezpečnejšou formou závetu. V notárskej zápisnici dokonca môžu zriadiť závety aj maloletí, ktorí dovŕšili pätnásty rok života. Notár poučí poručiteľa, kedy sú potrební svedkovia, hlavne v prípadoch, kedy poručiteľ nevie čítať, písať alebo je nevidiaci.

Aké najčastejšie chyby sa vyskytujú?

Chýb, ktoré sa vyskytujú pri spisovaní závetov vlastnou rukou alebo inými osobami, je veľa. Často nie je uvedený dátum podpísania, svedkami sú osoby, ktoré sú v zmysle Občianskeho zákonníka vylúčené alebo úplne chýbajú – napríklad ak si závet poručiteľ vytlačil na počítači, podpísal, ale bez svedkov. Aj prevažná väčšina sporov o platnosť závetov sa týka holografných závetov, nasledovaných alografnými. Pri notárskych zápisniciach je to mizivé percento. Poručitelia často nevedia, že neopomenuteľných dedičov, teda aj deti, prípadne ich potomkov je potrebné vydediť, pričom zákon pozná len štyri dôvody pre vydedenie. Často sú potom dedičia nepríjemne prekvapení, že dedia aj tí, ktorých tam závetca nechcel mať. Domnievam sa, že zaplatiť notárovi za verejnú listinu okolo päťdesiat eur, v prípade závetu a listiny o vydedení približne 80 eur, nie je taká položka, aby si ju závetca, ktorý chce disponovať s mnohonásobne väčšími hodnotami, nemohol dovoliť.

Z akých dôvodov v dedičskom konaní dedičia najčastejšie napadajú závety?

Závety sa v dedičskom konaní napádajú z rôznych dôvodov, tieto dôvody nie je možné zovšeobecniť. Často závet za platný neuzná samotný notár, pretože nespĺňa potrebné zákonné náležitosti. V zásade platí, že závet väčšinou napadnú dedičia zo zákona, ktorých závetom „obišli“, najčastejšie namietajú spôsobilosť poručiteľa, teda to, že nebol schopný správne posúdiť svoje konanie, teda nevedel, čo v čase spisovania závetu robí.

Ako sa pri dedení zo závetu započítavajú dary? Musí sa na ne prihliadať, keď sa dedí zo závetu?

Na započítanie je možné dať príkaz priamo v závete. Takisto sa deje v prípade, ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení §u 479 Občianskeho zákonníka (deti, vnuci, pravnuci) neodôvodnene zvýhodnený. Započítanie sa vo všeobecnosti vykonáva tak, že k čistej cene dedičstva sa pripočítavajú všetky zápočty, tento súčet sa vezme ako základ pre vyčíslenie dedičských podielov a od jednotlivých podielov sa odpočítajú jednotlivé zápočty. Normálnou rečou sa k hodnote dedičstva pripočíta hodnota daru a táto suma sa vydelí počtom dedičov. Ak na dediča, ktorý dostal dar, ktorý je predmetom započítania, pripadá rovnako alebo menej, ako bola hodnota daru, už nededí, ale nemusí ostatným dedičom nič vracať. Napríklad ak poručiteľ mal tri deti, jednému z nich daroval 50 000 eur, hodnota jeho majetku je 70 000 eur. K 70 000 sa priráta 50 000 a výsledná suma 120 000 sa vydelí tromi. Podiel na jedno dieťa je 40 000 eur. Dieťa, ktoré dostalo dar, už nededí, dedičstvo si podelia len zostávajúce deti. V prípade, ak mal tri deti a jednému z nich daroval 50 000 eur, hodnota jeho majetku je 130 000 eur. K sume 130 000 sa priráta 50 000 eur. Výsledná suma 180 000 sa vydelí tromi, podiel na jedno dieťa je 60 000 eur. Dieťa, ktoré dostalo dar, už dedí len 10 000 eur, zvyšok dedia rovnakým dielom zostávajúce deti.

Na čo všetko musí notár v dedičskom konaní prihliadať, ak sa dedí zo zákona? Akým spôsobom sa delí dedičstvo?

Notár zastupuje súd a vystupuje ako súdny komisár, preto musí prihliadať na všetko. Ak sa dedí zo zákona, sú v Občianskom zákonníku pomerne jasne stanovené dedičské skupiny, ktoré dedia, pričom nie je možné dediť vo viacerých dedičských skupinách. Len čo sa dedí napríklad v prvej dedičskej skupine – deti a manžel/ka, ostatnými dedičskými skupinami sa notár zaoberať už nemusí. Zásady dedenia sú uvedené pri jednotlivých dedičských skupinách, pričom je potrebné prihliadať na zákonné limity, ktoré sú dané napríklad pri maloletých dedičoch alebo tých, ktorí sú pozbavení spôsobilosti na právne úkony. Takisto je dôležité poznať obmedzenia pri poľnohospodárskych a lesných pozemkoch v extraviláne, ktoré sa nemôžu drobiť, a pri nich často nastáva medzi dedičmi problém pri dedení. Notár sa snaží viesť dedičov k dohode, všetko, čo neodporuje zákonu, notár schváli a v zmysle dohody vyhotoví osvedčenie o dedičstve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet #notár