Pri predaji pôdy platia prísne obmedzenia

Chystáte sa predávať poľnohospodársku pôdu? Pamätajte na to, že ju nemôžete predať komukoľvek. Pri prevode musíte dodržať legislatívou stanovené podmienky a ponúknuť napríklad pôdu na predaj cez web ministerstva pôdohospodárstva.

16.06.2016 09:32
pozemok, pôda, pole, družstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Podmienky pri predaji poľnohospodárskej pôdy sú už dva roky prísnejšie. Zmenili sa na základe zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý zaviedol do praxe nové pravidlá a obmedzenia. Zákon napríklad stanovuje, že pôdu vlastník nemôže predať hocijakému záujemcovi. „Nadobúdať pôdu môžu v súčasnosti napríklad osoby, ktoré podnikajú alebo pracujú v poľnohospodárstve najmenej tri roky v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza, alebo v niektorej susednej obci. Obmedzenia neplatia v prípade, ak ide o prevod blízkej osobe podľa ustanovení Občianskeho zákonníka,“ hovorí právnička Alena Kováčová.

Predmetný zákon sa nevzťahuje na všetky poľnohospodárske pozemky. Voľne predávať možno záhrady, poľnohospodárske pozemky v zastavanom území obce a pozemky s výmerou do dvetisíc štvorcových metrov, aj keď sa nachádzajú mimo intravilánu obce. Zákon tiež nezahŕňa pozemky, ktoré sú podľa predpisov o územnom plánovaní určené na výstavbu, ani na pôdu, kde je možnosť poľnohospodárskeho využívania obmedzená napríklad v záujme ochrany prírody a krajiny alebo vodných zdrojov.

Daná legislatíva presne vymedzuje okruh osôb, na ktoré môže majiteľ previesť svoj majetok, ale zaviedla aj nový postup, akým sa prevádza vlastníctvo pozemku. Predávajúci je v súčasnosti povinný zverejniť ponuku na prevod vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku v Registri zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku na webe ministerstva pôdohospodárstva. Ponuka musí byť zverejnená najmenej pätnásť dní. Okrem toho mu zákon ukladá povinnosť zverejniť ponuku na úradnej tabuli v obci, kde sa poľnohospodársky pozemok nachádza.

Prednostné právo na nákup takejto parcely má ako prvý poľnohospodár, ktorý vykonáva poľnohospodársku činnosť v rámci obce, v druhom rade poľnohospodár zo susedných obcí, v treťom kroku v rámci Slovenska a až v štvrtom kroku sa táto pôda stáva voľným artiklom a môže ho vlastník predať komukoľvek. „Zákon o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku stanovil, že prednostné právo nákupu majú družstvá, agropodniky a samostatne hospodáriaci roľníci v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza,“ vysvetľuje právnička.

Pravidlá pri prevode vlastníctva pôdy sa však môžu zmeniť. Európska komisia totiž koncom mája požiadala Slovensko, Bulharsko, Litvu, Lotyšsko a Maďarsko, aby zmenili právne predpisy, ktoré sa týkajú nadobúdania poľnohospodárskej pôdy. Slovensko by podľa komisie malo zmeniť legislatívu z dôvodu, že porušuje voľný pohyb kapitálu a slobodu usadiť sa. Zákon o nadobúdaní poľnohospodárskej pôdy totiž stanovuje, že prípadný kupec musí tiež mať právoplatný pobyt na území Slovenska minimálne desať rokov a ak je kupcom právnická osoba, tá musí mať v našej krajine registráciu takisto minimálne desať rokov.

Ak oslovené krajiny do dvoch mesiacov nezosúladia svoje zákony so zákonmi EÚ, komisia môže situáciu riešiť prostredníctvom Súdneho dvoru EÚ v Luxemburgu. „Niektoré obmedzenia môžu sledovať opodstatnené ciele, keďže sa zameriavajú na boj proti špekulatívnym nákupom, alebo slúžia na účely plánovania a ciele politiky rozvoja vidieka; musia však byť proporcionálne a voči ostatným občanom EÚ nemôžu byť diskriminačné,“ uviedol vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky