Stratili ste prácu? Kedy je lepší predčasný dôchodok a kedy podpora?

Nájsť si prácu krátko pred dovŕšením dôchodkového veku je veľký problém. Napriek klesajúcej nezamestnanosti viacerí zamestnávatelia pri výbere nových zamestnancov uprednostňujú mladších ľudí. A preto tým starším často nezostáva nič iné, ako poberať dávku v nezamestnanosti alebo požiadať o predčasný dôchodok.

27.05.2016 10:18
výpoveď, nezamestnaný, predčasný, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Suma predčasnej penzie sa počíta rovnako ako suma riadneho starobného dôchodku len s tým rozdielom, že výsledná čiastka sa zníži o pol percenta za každých, aj začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku. Najskôr je pritom do predčasného dôchodku možné odísť dva roky pred dosiahnutím nároku na starobný dôchodok. „Ak občan požiada o predčasný starobný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, suma dôchodku sa zníži o 12,5 percenta,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Takto vypočítaná suma zároveň nesmie byť nižšia ako 1,2-násobok životného minima, čo je 237,80 eura.

Výška dávky v nezamestnanosti zase závisí od príjmu v posledných dvoch rokoch. Žiadateľ dostane za každý deň 50 percent z denného vymeriavacieho základu, teda asi polovicu doterajšej hrubej mzdy. Ak napríklad niekto v posledných dvoch rokoch zarábal 800 eur mesačne, mal by v mesiaci, ktorý má 30 dní, dostať podporu vo výške 394,52 eura. V mesiacoch, ktoré majú 31 dní, pritom dostane 407,67 eura. Kým pracoval, jeho čistá mzda dosahovala 621 eur.

„Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, ak ku dňu zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie preukáže žiadateľ celkovú dobu poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie v dĺžke najmenej 730 dní,“ hovorí Višváder. Ak niekto pracoval len na dobu určitú, postačí mu 730 dní poistenia získať v posledných štyroch rokoch. V takom prípade však môže podporu namiesto šiestich mesiacov poberať maximálne štyri mesiace.

Ak sa niekto rozhodne pre dávku v nezamestnanosti, nemusí sa báť, že by sa to negatívne prejavilo na jeho dôchodku. Človek, ktorý poberá podporu, nie je dôchodkovo poistený. To znamená, že sa mu toto obdobie nezarátava do dôchodku. Ak napríklad niekto stratí prácu ku koncu mája a požiada o dávku v nezamestnanosti a až po šiestich mesiacoch o predčasný dôchodok, bude sa pri výpočte penzie brať do úvahy rovnaký príjem, ako aj počet odpracovaných rokov, ako by o dôchodok požiadal už teraz. Navyše, keďže o dôchodok požiada neskôr, jeho predčasná penzia sa zníži menej, ako by o ňu žiadal už teraz.

Napríklad ak niekomu vyjde dôchodok vo výške 450 eur, pri odchode do predčasnej penzie o dva roky skôr sa mu vypočítaná suma zníži o 12,5 percenta. Bude preto mesačne dostávať 393,80 eura. V prípade, že by tento človek najprv šesť mesiacov poberal dávku v nezamestnanosti a až potom požiadal o predčasný dôchodok, jeho penzia by sa skrátila o 9,5 percenta. Mesačne by tak dostával 407,30 eura.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti