Kedy treba dodržať predkupné právo pri nehnuteľnosti?

Kto chce predať svoj podiel, musí ho väčšinou najprv ponúknuť ostatným spolumajiteľom.

17.05.2016 09:21
dom, bývanie, hypotéka, reality Foto:
Ilustračné foto.
debata

Muž je podielovým spoluvlastníkom pozemku po starých rodičoch. Podielovými spoluvlastníkmi sú aj jeho dva bratia. Muž chce previesť svoj podiel na syna. Musí tento podiel ponúknuť na predaj v rámci predkupného práva aj svojim bratom?

Podľa Občianskeho zákonníka platí, že ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo. Toto právo nemajú ak ide o prevod blízkej osobe podľa definície Občianskeho zákonníka. V prípade, ak sa prevádza spoluvlastnícky podiel na synov, ostatní podieloví spoluvlastníci nemajú predkupné právo.

Spoluvlastník predal svoj podiel na pôde a neponúkol ho na predaj ďalším spoluvlastníkom. Môžu poškodení spoluvlastníci tento právny úkon napadnúť?

Porušenie predkupného práva nie je prekážkou prevodu vlastníckeho práva na nového nadobúdateľa, a to ani v prípade, ak predávajúci nenúkal na predaj najprv tomu, komu patrilo predkupné právo. Porušenie tohto práva nerobí zmluvu zo zákona neplatnou alebo neúčinnou a nebráni tomu, aby podľa tejto zmluvy prešlo na kupujúceho vlastnícke právo. Poškodená osoba sa môže brániť žalobou a preukázať, že jej patrí predkupné právo a predávajúci si nesplnil svoju povinnosť ponúknuť svoje spoluvlastnícke podiely ostatným spoluvlastníkom.

Traja súrodenci vlastnia byt, každý 1/3 danej nehnuteľnosti. Dvaja plánujú byt predať, jeden nesúhlasí. Môžu ostatní spoluvlastníci predať byt bez jeho súhlasu?

Občiansky zákonník hovorí, že ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe a vtedy nemusí spoluvlastník ponúknuť podiel na predaj ostatným spoluvlastníkom. Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov V tomto zmysle platí, že v prípade, ak sa spoluvlastnícke podiely ostatných podielových spoluvlastníkov predávajú, má tretí spoluvlastník predkupné právo. V prípade, ak toto právo nevyužije, ostatní podieloví spoluvlastníci môžu predať svoje spoluvlastnícke podiely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #predkupné právo