Ako si mám dať do nákladov platbu za energie?

V prílohe Užitočná pravda bolo uverejnené, že pri prenájme nehnuteľností je možné odpočítať od príjmu náklady na energie. Problém je v tom, že energie, ako aj platba správcovi nehnuteľností sa platia zálohovo a skutočné náklady sa spoznajú až po podaní daňového priznania. Prosím o odpoveď, ako riešiť túto skutočnosť. Je možné ako náklady uviesť zálohové platby? Valkovič

23.03.2016 14:05
debata

V prípade, že vlastníte nehnuteľnosť, ktorú ste sa rozhodli prenajímať, je jednou z možností nezahrnúť ju do obchodného majetku. Ak ste sa tak rozhodli, od príjmu si môžete odpočítať len obmedzené výdavky, ktoré nesúvisia priamo s nehnuteľnosťou ani s prevádzkovými nákladmi na jej bežnú údržbu alebo opravy.

Môžete si odpočítať náklady na energie, ktoré platíte správcovi nehnuteľnosti alebo hlavnému dodávateľovi počas roka zálohovo. Sú pre vás daňovým výdavkom. Vyúčtovanie zálohových platieb energií bude zahrnuté do výdavkov toho roka, keď dôjde k ich vyúčtovaniu a zároveň skutočne zaplatíte prípadný nedoplatok.

Ale tiež môžete mať preplatok energií, ktoré správca poukáže na váš účet alebo ho dostanete peňažnou poukážkou. V tomto prípade si preplatok zaradíte do evidencie v deň prijatia platby ako daňový výdavok = náklady na energie = so znamienkom mínus, t.¤j. zálohové mesačné platby energií jedného roka budú o tento prijatý preplatok skutočných energií minulého roka znížené.

Odpovedala: Ing. Iveta Jobová – daňový poradca, člen Slovenskej komory daňových poradcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otázky čitateľov #dane 2015