Chystáte sa predať pôdu? Zákon určuje, komu ju musíte ponúknuť

Prevod vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku má zo zákona presne stanovený postup pri predaji. Zákon zároveň striktne stanovuje, komu vlastník musí pozemok najprv prednostne ponúknuť a komu nemôže svoj majetok predať vôbec.

23.03.2016 08:23
pôda, pozemok, stavba Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy pred dvoma rokmi sprísnil podmienky pri prevode vlastníctva poľnohospodárskej pôdy. Platí, že nadobúdať pôdu už môžu len osoby, ktoré podnikajú alebo pracujú v poľnohospodárstve najmenej tri roky v obci, v ktorej sa pozemok nachádza, alebo v niektorej susednej obci. Prípadný kupec musí tiež mať právoplatný pobyt na území Slovenska minimálne desať rokov. V prípade, ak je kupcom právnická osoba, tak tá musí mať na Slovensku registráciu minimálne desať rokov. Obmedzenia neplatia len v presne stanovených prípadoch.

„V zmysle zákona je vlastník pozemku alebo iná oprávnená osoba, oprávnená previesť vlastnícke právo k poľnohospodár­skemu pozemku bez obmedzení zavedených zákonom, ak ide o prevod osobe, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky pred dňom uzavretia zmluvy o prevode vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza,“ spresňuje právnička Jana Pechová. Zákonné obmedzenia sa nevzťahujú ani na vlastníka, ktorý chce pôdu predať spoluvlastníkovi poľnohospodárskeho pozemku alebo blízkej osobe podľa ustanovení Občianskeho zákonníka.

Predávajúci je povinný zverejniť ponuku na prevod vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku v Registri zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku na webe ministerstva pôdohospodárstva. Ponuka musí byť zverejnená najmenej pätnásť dní. Okrem toho mu zákon ukladá povinnosť zverejniť ponuku na úradnej tabuli v obci, kde sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Prednostné právo na nákup má ako prvý poľnohospodár, ktorý vykonáva poľnohospodársku činnosť v rámci obce, v druhom kroku v rámci susednej obce, v treťom kroku v rámci Slovenska a vo štvrtom kroku sa táto pôda stáva voľne dostupná aj pre iných záujemcov.

Zákon sa nevzťahuje na všetky poľnohospodárske pozemky. Bez obmedzenia zákonom o prevode vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku možno predávať podľa právničky záhrady, poľnohospodárske pozemky v zastavanom území obce a pozemky s výmerou do dvetisíc štvorcových metrov, aj keď sa nachádzajú mimo intravilánu obce. Uvedená legislatíva neplatí tiež pre pozemky, ktoré sú podľa predpisov o územnom plánovaní určené na výstavbu, ani na pôdu, kde je možnosť poľnohospodárskeho využívania obmedzená napríklad v záujme ochrany prírody a krajiny alebo vodných zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky