Každé dieťa zníži ročnú daň o 256 eur

Pracujúci rodičia si môžu svoju daň znížiť o daňový bonus. Jeho výška dosahuje 21,41 eura mesačne na každé dieťa žijúce s rodičmi v jednej domácnosti. Keďže živnostníci si uplatňujú bonus na deti naraz za celý rok, za každé dieťa si môžu odpočítať z dane 256,92 eura.

11.03.2016 09:07
dieťa, bábätko, novorodenec, predčasne narodené... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)
  • O daňový bonus sa znižuje priamo daň. V prípade, že je daň nižšia ako výška daňového bonusu, rodič nebude platiť nielen žiadnu daň, ale daňový úrad mu doplatí rozdiel. Využiť ho môžu aj rodičia s nízkym zárobkom, ktorí si napríklad nemôžu uplatniť ani celú nezdaniteľnú časť na daňovníka alebo na nepracujúcu manželku, pretože ich daň je už aj tak nulová.
  • Získať daňový bonus môže vždy len jeden z rodičov. Ak sa nedohodnú, postupuje sa v poradí: matka, otec, iná oprávnená osoba.
  • Nárok na daňový bonus má rodič v prípade, že za rok jeho zdaniteľný príjem dosiahne aspoň 6-násobok minimálnej mzdy.
  • Živnostníci si uplatňujú daňový bonus v daňovom priznaní. Prílohou daňového priznania sú aj doklady preukazujúce nárok na daňový bonus, a to: kópia rodného listu alebo výpis z rodného listu, potvrdenie školy, že dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, potvrdenie príslušného úradu o poberaní prídavku na vyživované dieťa, potvrdenie príslušného úradu o tom, že dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti sa považuje za vyživované a nemôže sa sústavne pripravovať na povolanie štúdiom alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz.
  • Rodičia sa môžu dohodnúť aj na tom, že počas niektorých mesiacov si uplatní daňový bonus matka a v iných mesiacoch otec. Oplatí sa im to urobiť napríklad vtedy, ak rodič, ktorý poberá bonus zvyčajne, ochorie a jeho zárobok v danom mesiaci je nižší ako polovica minimálnej mzdy (nemocenské sa do príjmu nepočíta). Keďže by v tomto mesiaci nemohol získať daňový bonus, môže ho dostať druhý z rodičov. V prípade, že by to neurobili, rodič, ktorý si uplatňuje bonus zvyčajne, by ho dostal až začiatkom nasledujúceho roku po vykonaní ročného zúčtovania alebo po podaní daňového priznania.
  • Prvýkrát možno daňový bonus získať v mesiaci, v ktorom sa dieťa narodilo alebo v ktorom sa začala jeho sústavná príprava na budúce povolanie, alebo v ktorom bolo osvojené alebo prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. Poberať bonus možno do skončenia povinnej školskej dochádzky, dlhšie len v prípade, že dieťa ďalej študuje alebo ak pre chorobu alebo úraz nemôže študovať. Najdlhšie ho možno dostávať do dovŕšenia 25 rokov dieťaťa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový bonus #dane 2015