Dane 2015: Ako môže dôchodca požiadať o vrátenie daní?

Najdôležitejšie otázky a odpovede k dani z príjmu za rok 2015.

17.02.2016 07:32
dôchodca, dôchodok, peniaze, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Na akú nezdaniteľnú sumu majú dôchodcovia nárok?

Pracujúcim penzistom sa nezdaniteľná časť základu dane znižuje o vyplatený dôchodok. Zo základnej sumy nezdaniteľného minima vo výške 3 803,33 eura si odpočítajú svoj minuloročný dôchodok. Počíta sa len riadny dôchodok, na vianočný príspevok sa neprihliada. Ak mal niekto celoročný dôchodok vyšší ako 3 803,33 eura, nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum. Zároveň platí, že nezdaniteľná časť sa znižuje len tým starobným a predčasným dôchodcom, ktorí poberali dôchodok celý minulý rok alebo im bol spätne priznaný k začiatku roku. Invalidní dôchodcovia majú nárok na plnú sumu nezdaniteľného minima bez ohľadu na výšku svojho dôchodku.

2. Koľko môžu penzisti zarobiť bez daní?

Od dane je oslobodený príjem do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane, čo je 1 901,67 eura. Ak penzista zarobil vlani menej, štát mu vráti všetky zaplatené dane. Naopak, ak bol jeho príjem čo i len o jeden cent vyšší, zvyčajne už nárok na vrátenie daní nemá.

3. Ako môžu dôchodcovia požiadať o vrátenie daní?

Ak bol penzista vlani zamestnaný a jeho zárobok neprekročil 1 901,67 eura, môže požiadať o vrátenie zaplatených daní v daňovom priznaní. V takom prípade podá daňové priznanie typu A, pričom o vrátenie preplatku sa žiada v 11. oddiele daňového priznania.

4. Dostanú naspäť zaplatenú daň aj tí, ktorí požiadajú zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania?

Kto chce využiť oslobodenie od dane do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane, musí sám podať daňové priznanie. V ročnom zúčtovaní si toto zvýhodnenie nemožno uplatniť. Ak však niekto už požiadal zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, stále má možnosť sám podať daňové priznanie.

5. Vlani som pracoval mesačne za 160 eur. Dostanem naspäť dane, keďže môj základ dane po odpočítaní odvodov je nižší ako polovica nezdaniteľného minima?

O tom, či musíte platiť daň, alebo nie, rozhoduje celkový zdaniteľný príjem. Aj keď váš zárobok po odpočítaní odvodov je nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane (1 901,67 eura), dôležitý je váš hrubý zárobok ešte pred odpočítaním odvodov. Ten dosiahne 1 920 eur, čo je viac ako polovica nezdaniteľného minima. Preto vám nevznikne nárok na vrátenie daní. Časť daní by ste mohli dostať naspäť len v prípade, ak by váš mesačný dôchodok bol nižší ako 316,90 eura.

6. Od septembra poberám dôchodok 460 eur. Dovtedy som pracoval. Na akú nezdaniteľnú sumu mám nárok?

Nezdaniteľná časť základu dane sa znižuje len tým ľuďom, ktorí poberali dôchodok celý rok, alebo im bol spätne priznaný k začiatku roka. Keďže vy ste začali poberať dôchodok až počas roka, máte nárok na plnú sumu nezdaniteľného minima vo výške 3 803,33 eura, a to bez ohľadu na to, že ste pracovali len niekoľko mesiacov. Vďaka tomu vám môže vzniknúť preplatok na dani.

7. Minulý rok som prenajímal izbu vo svojom byte za 40 eur mesačne. Musím podať daňové priznanie?

Príjem z prenájmu je do výšky 500 eur ročne oslobodený od daní. Keďže vy ste zarobili za minulý rok 480 eur, nevzniká vám povinnosť podať daňové priznanie ani zaplatiť daň.

8. Celý minulý rok som pracoval popri dôchodku za minimálnu mzdu. Mám nárok na zamestnaneckú prémiu?

Podľa zákona o dani z príjmov nárok na zamestnaneckú prémiu nevzniká tým zamestnancom, ktorí boli na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľmi dôchodku. Ak ste poberali dôchodok celý rok, nebudete mať nárok na zamestnaneckú prémiu. Navyše v roku 2015 nemajú nárok na prémiu žiadni pracujúci, pretože vďaka zavedeniu odpočítateľnej položky na zdravotné poistenie sa zvýšil ľuďom, ktorí by ju mohli získať, základ dane nad úroveň nezdaniteľného minima.

9. Mojím jediným príjmom boli úroky z vkladu v banke. Tá mi však úrok zdanila. Môžem získať naspäť túto daň?

Aj keď v minulosti bolo možné získať naspäť dane, ktoré banka strhla z úrokov, v súčasnosti to nie je možné. Keďže sa úroky zdaňujú zrážkovou daňou, považuje sa tento príjem za daňovo vysporiadaný a už ho nie je možné uviesť do daňového priznania. Preto vám štát ani túto daň nevráti.

10. S manželom sme predali byt, ktorý sme kúpili pred desiatimi rokmi. V byte sme nemali trvalé bydlisko. Musíme zaplatiť daň?

O tom, či je príjem z predaja bytu oslobodený od dane, dnes už nerozhoduje to, či v ňom mal daný človek trvalé bydlisko alebo nie. Dôležité je, ako dlho ste daný byt vlastnili. Daň pritom netreba platiť v prípade, že ste ho vlastnili viac ako päť rokov. Keďže ste túto lehotu prekročili, nemusíte podávať daňové priznanie ani platiť daň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane 2015