Na platnosť závetu má vplyv aj podpis alebo dátum spísania

Pri spisovaní poslednej vôle treba dodržať všetky náležitosti. Pre chýbajúci podpis či dátum môže zostať neplatný. Platnosť testamentu však ovplyvňuje do určitej miery aj vynechanie potomkov ako neopomenuteľných dedičov.

03.02.2016 08:56
dedičstvo, závet, testament Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Závet môže zriadiť iba fyzická osoba. Podmienkou je, aby bola v čase jeho zriadenia úplne spôsobilá na právne úkony. Zákon zároveň umožňuje, aby závet zriadila aj osoba, ktorá dovŕšila 15. rok svojho veku. Tu sa však vyžaduje jeho spísanie vo forme notárskej zápisnice. V každom prípade si však treba dať pozor, aby boli splnené všetky podmienky ovplyvňujúce platnosť tejto listiny. Platnosť toho dokumentu ovplyvňuje okrem iného aj vynechanie prípadných možných dedičov.V tes­tamente možno vynechať manžela alebo manželku a majetok odkázať len deťom. „Takýto závet je v poriadku. Manžel nie je neopomenuteľným dedičom, preto mu poručiteľ zo svojho majetku nemusí nič odkazovať,“ hovorí právnička.

Odlišná situácia nastáva, keď osoba pri zostavovaní závetu vynechá potomkov. „Občiansky zákonník ustanovuje, že poručiteľ z dedičstva nemôže vynechať takzvaných neopomenuteľných dedičov, ktorými sú jeho potomkovia. Závet, ktorý tomu odporuje, sa stáva v tejto časti neplatným,“ upozorňuje právnička Petra Kováčová. V prípade, ak deti nie sú dedičsky nespôsobilé alebo neboli vydedené, platí že je závet relatívne neplatný. V praxi to znamená, že manželka síce bude dediť, ale vynechaní potomkovia sa môžu domôcť neplatnosti závetu v tejto časti a následne sa bude dediť zo zákona.

Podmienkou platnosti závetu je splnenie podstatných náležitostí. Obsahovať výslovný prejav vôle poručiteľa, z ktorej je zrejmá vôľa poručiteľa ustanoviť niektoré osoby za svojich dedičov a určiť im dedičský podiel. Pokiaľ poručiteľ v závete neurčí podiely dedičov, ich podiely budú rovnaké. Ďalšou náležitosťou ovplvyňujúcou platnosť závetu je jeho písomná forma. Závet musí tiež obsahovať deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný. Chýbať, samozrejme,nemôže podpis závetcu. Pokiaľ závet tieto náležitosti neobsahuje, je absolútne neplatný.

Zákon takisto nepripúšta spoločný závet viacerých poručiteľov. V prípade, ak by bol takýto závet zriadený, je neplatný. Manželia teda majetok nemôžu odkázať v spoločnom závete, každý z nich musí spísať svoju poslednú vôľu na osobitnej listine.

Neplatné sú aj akekoľvek podmienky pripojené k závetu. Pre dediča nemajú právne následky a sú neúčinné. V závete teda nemožno dcéru zaviazať k tomu, aby chodila po smrti otca pravidelne na jeho hrob alebo sa nasťahovala do zdedeného domu. Takéto časti závetu majú iba morálny význam bez právnej záväznosti a vymožiteľnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet