Od januára vzrastú dôchodky, materské i nemocenské dávky

Príchod Nového roka prinesie tradične množstvo zmien. Od januára vzrastú dôchodky, matky na materskej dostanú viac peňazí a vzrastú aj maximálne nemocenské dávky. Živnostníci si zase priplatia na odvodoch, no niektorí zamestnanci môžu po novom naopak na odvodoch ušetriť.

29.12.2015 07:12
pes, rodina, alergia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Od 1. januára sa budú valorizovať všetky dôchodky. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi však penzie porastú výrazne menej. Pri výpočte zvýšenie totiž čoraz väčšiu váhu zohráva inflácia, ktorá je veľmi nízka. Preto sa starobné i predčasné dôchodky zvýšia o 1,90 eura. Invalidné dôchodky pre ľudí s mierou poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 percent porastú o 1,70 eura a invalidní dôchodcovia s mierou poklesu do 70 percent si prilepšia o jedno euro. Vdovské a vdovecké dôchodky porastú o 1,20 eura a sirotské sa zvýšia o 0,60 eura. Menej dostanú tí penzisti, ktorí poberajú dôchodok len v sume jednej polovice.

„Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2016. Súčasne bude vyplatený aj doplatok zvýšenia dôchodku od 1. januára 2016 do posledného dňa pred výplatným termínom v mesiaci január 2016," vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Viac peňazí dostanú v budúcom roku aj všetci pracujúci penzisti. Sociálna poisťovňa im znovu zvýši dôchodky automaticky. Kým začiatkom tohto roka zvýšila dôchodky automaticky len tým penzistom, ktorí boli dôchodkovo poistení 31. decembra 2014, v roku 2016 penzie vzrastú aj tým dôchodcom, ktorí nebudú poistení v posledný deň roku 2015 ale ich poistenie zaniklo skôr, no doteraz o zvýšenie nepožiadali. Sociálna poisťovňa rozhodne o zvýšení dôchodku v marci so spätnou účinnosťou od 1. januára, pričom vyššie penzie spolu s doplatkom za prvé tri mesiace im vyplatí v apríli.

Od januára si polepšia aj mamičky na materskej dovolenke. Kým v tomto roku sa materské počítalo ako 65 percent z ich hrubej mzdy, od januára to bude 70 percent. Napríklad ak žena pred pôrodom zarábala 700 eur, v roku 2015 dostala v mesiaci, ktorý má 31 dní, materské vo výške 463,80 eura. Budúci rok by to malo byť 499,40 eura. Nárok na viac peňazí budú mať nielen tie matky, ktoré nastúpia na materskú dovolenku v budúcom roku, ale materské sa zvýši aj tým ženám, ktorým nárok na túto dávku vznikol ešte v tomto roku a bude trvať aj v budúcom roku.

V budúcom roku vzrastú aj maximálne nemocenské dávky, keďže sa počítajú najviac z 1,5-násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov. Ak by bol niekto práceneschopný 30 dní, môže v tomto roku dostať maximálnu nemocenskú dávku vo výške 634 eur. V budúcom roku to bude 660 eur. Maximálne materské v mesiaci, ktorý má 30 dní, budúci rok dosiahne 888,60 eur a ošetrovné za desať dní bude najviac v sume 232,80 eur. Toto zvýšenie maximálnych dávok sa dotkne len lepšie zarábajúcich ľudí, ktorých hrubý plat dosahuje aspoň 1 287 eur.

Naopak väčšina živnostníkov bude musieť v budúcom roku platiť vyššie odvody do zdravotnej i Sociálnej poisťovne a to aj vtedy, ak ich zisk nenarástol. Zvýši sa totiž minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí odvody takmer 64 percent všetkých samostatne zárobkovo činných osôb. Minimálne mesačné odvody do Sociálnej poisťovne vzrastú o 5,63 eura na 142,20 eura a do zdravotnej poisťovne o 2,38 eura na 60,06 eura. Vďaka zvýšenie odvodov však budú mať živnostníci nárok na vyššie nemocenské dávky.

Kým viacerí živnostníci budú platiť vyššie odvody, už od 15. decembra tohto roku začala platiť nová odvodová úľava pre zamestnancov z okresov s vysokou nezamestnanosťou. Ak zamestnávateľ zamestná človeka z takéhoto okresu, ktorý bol aspoň šesť mesiacov v evidencii nezamestnaných, bude za neho počas 12 mesiacov platiť len odvod na úrazové a garančné poistenie. Ak by mu dal napríklad hrubú mzdu vo výške 500 eur, bude za neho platiť len odvody 5,05 eura, takže mesačné náklady na tohto zamestnanca budú 505,05 eura. V prípade, že by nemal túto odvodovú úľavu, boli by mesačné náklady na tohto zamestnanca 676 eur. Pre pracovné pomery, ktorý vzniknú v roku 2016 je hraničná suma, pri ktorej má ešte zamestnávateľ nárok na odvodovú úľavu 574,86 eur. Ak by zamestnanec zarobil viac, zamestnávateľ už za neho musí platiť odvody.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #dávky #odvody #živnostníci #Všetky zmeny v roku 2016