Na aký pozemok má dedič nárok?

Štyria dedičia zdedili poľnohospodársku pôdu. V dedičskom konaní na základe dedenia zo zákona každému z nich pripadla jedna štvrtina z predmetného pozemku. Má jeden z nich nárok na jedna štvrtina, ktorá je hneď vedľa jeho ďalšieho pozemku? Ostatní dedičia s tým nesúhlasia.

15.12.2015 07:20
pozemok, pôda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Spoluvlastnícky podiel vo veľkosti 1/4 je len ideálnym podielom, čo znamená, že vyjadruje nielen práva, ale aj povinnosti k spoločnej veci. Ideálny podiel vyjadruje jednak mieru účasti na rozhodovaní o hospodárení so spoločnou vecou, ale aj povinnosť starať sa o spoločnú vec a v neposlednom rade právo na vyplatenie výnosov zo spoločnej veci alebo v prípade jej predaja právo na vyplatenie časti predajnej ceny.

To, že v dedičskom konaní sa dedičia stali štvrtinovými spoluvlastníkmi pozemku, ešte neznamená, že si každý z nich môže svojvoľne prisvojovať určitú časť spoločného pozemku. Všetci štyria majú totiž ideálny spoluvlastnícky podiel, na základe ktorého sa nedá presne určiť, ktorá konkrétna časť komu patrí. Nikto z nich si teda nemôže nárokovať konkrétnu časť spoločného pozemku.

Ak chce jeden z dedičov odčleniť časť spoločného pozemku a stať sa jej výlučným vlastníkom, musí najprv prísť k zrušeniu podielového spoluvlastníctva k nemu a k jeho následnému vyporiadaniu (reálnemu rozdeleniu), keď sa po zrušení podielového spoluvlastníctva pozemok geodeticky zameria a rozčlení, samozrejme, ak delenie umožní zákon zakazujúci drobenie poľnohospodárskej pôdy pod prípustnú mieru.

K zrušeniu podielového spoluvlastníctva možno dospieť buď písomnou dohodou všetkých spoluvlastníkov, alebo súdnym rozhodnutím (v prípade, ak k dohode nedôjde).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo