Ako napísať závet

Najlepším riešením, ktorým sa akceptuje posledná vôľa zomrelého, je závet. Závet je právny úkon, v ktorom poručiteľ ustanoví dediča, prípadne určí ich podiely alebo vecné práva, ktoré im majú pripadnúť.

27.11.2015 09:57
dedičstvo, závet, testament Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Ak ste sa rozhodli spísať závet, mali by ste myslieť na formality, ktoré musí spĺňať, aby bol platný. Okrem toho, že disponovať môžete len so svojím majetkom, nemôžete v poslednej vôli zabudnúť na takzvaných neopomenuteľných dedičov, ktorými sú deti a vnuci poručiteľa. Taktiež nemôžete dedičovi prikázať, ako má s dedičstvom naložiť. Najlepšie je obrátiť sa na notára, ktorý je odborne spôsobilý poskytnúť užitočné rady, ale aj pomôcť pri samotnom zostavení závetu. Notár zabezpečí, aby bol závet platný a nenapadnuteľný v prípade budúcich sporov. Notárska zápisnica je verejná listina, ktorá má vyššiu dôkaznú silu ako akékoľvek iné zmluvné dohody.

Závet možno napísať:

  1. Rukou: Závet môže byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou. Nazývame ho holografný závet. Musí obsahovať dátum a vlastnoručný podpis. Nemusí byť podpísaný svedkami. Je dobré rodinu informovať, že závet existuje a kde sa nachádza. Ak sa po vašej smrti včas nenájde, nasleduje dedenie zo zákona, akoby závet neexistoval. Pri závetoch platí 3-ročná premlčacia lehota. Závet možno uložiť v Notárskom centrálnom registri závetov, ktorý vedie Notárska komora.
  2. Na písacom stroji alebo počítači: Testament môžete napísať aj na písacom stroji alebo počítači, ale v tom prípade musí byť podpísaný pred dvoma svedkami, ktorí v ďalšej listine  dosvedčia, že ide o prejav vašej poslednej vôle. Nezabudnite aj na vlastný podpis a dátum, inak je závet neplatný.
  3. Osobitá forma závetu: Ak je pisateľ závetu v zlom zdravotnom stave, nevidiaci, nepočujúci, nemôže písať alebo čítať, hovoríme o osobitej forme závetu. Prítomní musia byť traja svedkovia, pred ktorými sa nahlas prečíta text závetu, ktorý oni svojím podpisom potvrdia. V závete musí byť uvedené, kto listinu napísal a prečítal. Svedkami závetu môžu byť len osoby spôsobilé k právnym úkonom, ďalej to nesmú byť osoby nevidomé, nepočujúce, nemé a tie, ktoré nepoznajú jazyk, v ktorom sa závet vyhotovuje. Taktiež nesmie byť svedkom zákonný dedič a jemu blízke osoby.
  4. Formou notárskej zápisnice: Testament môže mať formu notárskeho zápisu, pri ktorom je aj povinná registrácia závetu v Notárskom centrálnom registri závetov, ktorý je prepojený v rámci celého územia Slovenska a vďaka ktorému si môžete byť istý, že závet sa pri prejednávaní dedičstva objaví (súdny komisár je povinný tento register lustrovať). Počas života poručiteľa nemôže žiadna iná osoba do závetu nahliadnuť. Za formálne a obsahové náležitosti zodpovedá notár.
  5. Zrušenie závetu: Závet sa dá zrušiť buď neskoršie vydaným závetom, odvolaním závetu, alebo zničením listiny (s výnimkou notárskej zápisnice).

Zdroj: Notárska komora

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet