Viaceré dávky od štátu čakajú zmeny

Penzie, ale aj dávky pre rodičov čakajú zmeny. Na niektoré si "sporíme" tým, že platíme odvody, iné vyplácajú úrady práce zo štátneho rozpočtu.

13.11.2015 09:12
rodič, rodičovský, bonus, rodinia, materské,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ženy, ktoré pracujú a odchádzajú na materskú dovolenku, majú nárok na materské. Jeho suma je dnes na úrovni 65 percent vymeriavacieho základu a rodič ho môže poberať 34 týždňov. „Materské môže poberať matka dieťaťa, ale aj iný poistenec, napríklad otec,“ vraví Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

A práve táto dávka sa zvýši zo súčasných 65 na 70 % vymeriavacieho základu predchádzajúceho zárobku matky. Minimálna suma tejto dávky stanovená nie je. To znamená, že ak poistenka dosahuje v zamestnaní hrubý príjem napríklad 100 eur, dávku materské po splnení podmienok na jej priznanie bude poberať vo výške zhruba 65 eur na mesiac. „V prípade, ak sa poistenke vypláca materské v sume nižšej, ako je suma rodičovského príspevku (v súčasnosti je to 203,20 eura), môže požiadať úrad práce o jej dorovnanie,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne.

Navyše Sociálna poisťovňa upozorňuje žiadateľky o dávku materské, ktorým trvá zamestnanie, aby sa so zamestnávateľom dohodli na doručení Žiadosti o materské pobočke Sociálnej poisťovne. Zamestnávateľovi totiž nevzniká povinnosť, aby ju pobočke automaticky zaslal. Spravidla tak zamestnávateľ robí, ale zákon o sociálnom poistení mu ukladá oznámiť pobočke iba začiatok a skončenie čerpania materskej dovolenky zamestnankyne prostredníctvom Registračného listu fyzickej osoby. „Budúca mamička si nárok na materské uplatňuje prostredníctvom Žiadosti o materské, ktorú jej vystaví poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, gynekológ. V nej musí byť gynekológom potvrdený očakávaný deň pôrodu, poistenkou uvedený dátum, od ktorého si nárok na výplatu materského uplatňuje a ňou podpísané a vyplnené vyhlásenie a zamestnávateľom potvrdené údaje o nástupe na materskú dovolenku,“ píše sa v správe.

Rodičia, ktorí majú nárok na rodičovský príspevok, musia oň požiadať na úrade práce. Rovnako tak aj o prídavok na dieťa. K žiadosti o rodičovský príspevok však treba doložiť potvrdenie o poberaní/ne­poberaní dávky materské. Na požiadanie ho vystaví ktorákoľvek pobočka Sociálnej poisťovne.

„Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou,“ povedala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „Príspevok pri narodení dieťaťa, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa, rodičovský príspevok, je možné spätne doplatiť 6 mesiacov,“ upozornila. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Každá dávka alebo príspevok sú účelovo viazané a majú rozdielne podmienky nároku, ktoré sa nedajú zovšeobecniť.

Od januára sa zvyšuje aj suma príspevku na starostlivosť o dieťa zo súčasných 230 na 280 eur a zjednoduší sa jeho vyplácanie. Na to bude po novom stačiť preukázať sa zmluvou s daným zariadením, ktorá obsahuje cenu.

Za svoje zaplatené odvody môžete dostať viaceré dávky zo Sociálnej poisťovne. Najčastejšou sú dôchodky. „Poskytovanie dávok je podmienené splnením podmienok zákona o sociálnom poistení, ku ktorým patrí predovšetkým existencia sociálneho poistenia, prípadne plynutie ochrannej lehoty a trvanie poistenia v dĺžke stanovenej zákonom. Dôležitá je, samozrejme, aj úhrada poistného včas a v správnej výške,“ vysvetlil. Po splnení všetkých podmienok, pričom každý druh dávok ich má iné, môže poistencovi vzniknúť nárok na dôchodkové, nemocenské dávky, dávky poistenia v nezamestnanosti, garančného a úrazového poistenia.

V januári čaká zmena aj penzie. Každoročne sa totiž mení jedna z dôležitých veličín na ich výpočet – aktuálna dôchodková hodnota. Kým tento rok je na úrovni 10,6865 eura, od januára by sa podľa Návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne mala zvýšiť na 10,9385 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materské #dávky pre rodičov #dávky pre dôchodcov