Darovanie majetku ovplyvňuje výšku dedičstva

Ak sa rozhodnete riešiť majetkové pomery v rodine prostredníctvom darovacej zmluvy, dajte si pozor na jej znenie. Ak nesplní podstatné náležitosti, tak ju v budúcnosti môžu napadnúť nespokojní dedičia.

09.10.2015 09:26
hypotéka, byt, nehnuteľnosť, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Usporiadať majetkové pomery v rodine možno viacerými spôsobmi. Najčastejšie sa situácia rieši pri nehnuteľnostiach, a to závetom alebo darovacou zmluvou. „Vhodná forma závisí od vzťahov v rodine, majetkových pomerov, od toho, či v darovanej nehnuteľnosti chcete ďalej zostať bývať, vplyv môže mať aj vek darcu,“ hovorí právnička Petra Kováčová. Darovaciu zmluvu možno zriadiť kedykoľvek, dôkladne však zvážte dôsledky darovania.

Chcete napríklad zostať v predmetnom byte bývať? Potom je nevyhnutné v súvislosti sa darovacou zmluvou zriadiť vecné bremeno v podobe doživotného užívania nehnuteľnosti. Pamätajte na to, že vlastnícke právo je do určitej miery nadradené vecnému bremenu. „Práva z vlastníckeho právo sú väčšie ako právo predmetnú nehnuteľnosť užívať. O prípadnej rekonštrukcii strechy teda môže rozhodnúť len vlastník, darca takéto právo nemá,“ upozorňuje právnička.

Negatívnym javom sprevádzajúcim darovanie hodnotnejšieho daru býva narušenie vzťahov v rodine. Prepísanie nehnuteľnosti na jedného z možných dedičov v niektorých prípadoch podľa právničky zakladá na budúce spory v rodine, ktoré sa prejavia najneskôr v dedičskom konaní. Preto je nutné si dobre rozmyslieť, či už niečo prepíšete na deti teraz, alebo rozdelíte majetok závetom a deti ho získajú v dedičskom konaní.

Darovaný majetok sa síce započítava do dedičského podielu obdarovaného, nespokojní dedičia však často situáciu riešia napadnutím darovacej zmluvy. „Darovaciu zmluvu možno napadnúť pre neplatnosť, zákon však vymedzuje dôvody, pre ktoré tak možno urobiť,“ upozorňuje právnička. Darovaciu zmluvu ako dvojstranný právny úkon možno napadnúť pre neplatnosť len z týchto dôvodov: ak nebol uskutočnený slobodne a vážne a určite a zrozumiteľne. Napadnúť ju možno aj ak ide o právny úkon, ktorý je právne nemožné plniť, ďalej ak je tento úkon uskutočnený osobou, ktorá nemá spôsobilosť na právne úkony, alebo ak je uskutočnený osobou konajúcou v duševnej poruche, pre ktorú je nespôsobilá na právne úkony. Zmluvu možno napadnúť aj vtedy, ak ide o právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza, alebo sa prieči dobrým mravom, prípadne ak právny úkon nebol urobený vo forme, ktorú vyžaduje zákon alebo dohoda účastníkov.

Navyše platí, že ak darca stále žije, tak neobdarovaní prípadní dedičia nemajú v danom štádiu možnosť napadnúť darovaciu zmluvu. Návrh by súd zamietol pre nedostatok naliehavého právneho záujmu na určení neplatnosti zmluvy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #darovanie