Zmeniť pôdu na stavebný pozemok úrady niekedy nedovolia

Vlastníte pôdu a plánujete na nej napríklad stavať rodinný dom? Stavebné povolenie získate len na základe dokumentu, ktorý povoľuje odňatie poľnohospodárskej pôdy z pôdneho fondu.

23.09.2015 09:52
traktor, pôda Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Poľnohospodárska pôda je pôda, ktorá je v katastri nehnuteľností evidovaná ako orná pôda, chmeľnice, vinice, záhrady, ovocné sady či trvalé trávnaté porasty. Možnosť výstavby na takomto pozemku alebo jeho využitie na iné nepoľnohospodárske účely do určitej miery obmedzuje legislatíva. „V prípade, ak plánuje vlastník pôdy stavať na pozemku katastrom označenom ako orná pôda, chmeľnica, vinica, záhrada, ovocný sad alebo trvalý trávnatý porast, môže byť jeho predstava obmedzená zákonom o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy,“ upozorňuje geodetička Marcela Ledáková.

Podľa platnej legislatívy možno na nepoľnohospodárske účely použiť poľnohospodársku pôdu len na základe rozhodnutia o odňatí poľnohospodárskej pôdy. Žiadať o odňatie nie je nevyhnutné v každom prípade. Vo vymedzených prípadoch postačuje podať na príslušný úrad žiadosť o stanovisko k pripravovanému zámeru na poľnohospodárskej pôde. „Rozhodnutie o odňatí nie je potrebné vydať v prípade, ak ide o zmenu poľnohospodárskeho druhu pozemku s výmerou do 5 000 m2 a zároveň, ak sa tento pozemok nachádza v hraniciach zastavaného územia obce,“ upozorňuje geodetička.

O vyňatí poľnohospodárskej pôdy z fondu rozhoduje príslušný okresný úrad, poľnohospodársky a lesný odbor. Základnými kritériami na jeho rozhodnutie o odňatí z pôdneho fondu je príslušnosť pozemku k zastavanému územiu obce (údaj o príslušnosti je na liste vlastníctva) a veľkosť plochy, ktorá sa má zastavať. To znamená, že sa nemení druh pozemku na celej parcele, ale sa vyníma iba časť pozemku, ktorá je pod plánovanou stavbou. Z tejto plochy sa vytvára nová parcela na liste vlastníctva.

V prípade, ak je takýto pozemok mimo zastavaného územia obce, je takýto prevod zadarmo. Ak sa však pozemok nachádza mimo obce, je možné vyňať časť pozemku za poplatok. Týka sa to tiež ornej pôdy. Pri vynímaní ornej pôdy z pôdneho fondu sa totiž výrazne prihliada na bonitu pôdy. Čím je pôda vyššej bonity, tým je poplatok za prevedenie na výstavbu – vyňatie z pôdneho fondu – vyšší. Aká je bonita pôdy, dozviete sa na príslušnom úrade, kde je pôda zaradené do kategórií podľa bonity. Ustanovené sú základné sadzby odvodu za trvalé a dočasné odňatie poľnohospodárskej pôdy podľa kódov bonitovaných pôdno-ekologických jednotiek (BPEJ) a zoznam najkvalitnejšej poľnohospodárskej pôdy v príslušných katastrálnych územiach podľa kódu BPEJ, ktoré podliehajú odvodovej povinnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky