Môžem si zvýšiť materské dobrovoľným poistením?

Otázky a odpovede k dávkam zo sociálneho poistenia.

03.07.2015 10:01
banky, účet, sporenie, peniaze, prasiatko,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je možné, aby sa zamestnaná žena prihlásila na dobrovoľné nemocenské poistenie za účelom navýšenia si dávky materské?

Od 1. júla 2014 už nie je možný súbeh povinného nemocenského poistenia a dobrovoľného nemocenského poistenia. To znamená, že žena, ktorá je povinne nemocensky poistená ako zamestnankyňa, sa už na dobrovoľné poistenie za účelom navýšenia si materského prihlásiť nemôže. Možný je len súbeh povinného dôchodkového a dobrovoľného dôchodkového poistenia.

Má nárok na materské aj otec dieťaťa, ak si matka dieťaťa vyčerpala celých 34 týždňov materského?

Nárok na materské má aj otec dieťaťa, a to aj v prípade, ak si matka vyčerpala celých 34 týždňov materského. Otcovi dieťaťa zaniká nárok na materské dovŕšením troch rokov veku dieťaťa. Musí, samozrejme, splniť zákonné podmienky na priznanie dávky.

Vzniká nárok na ošetrovné na priateľku?

Nie, nárok na ošetrovné na priateľku nevzniká. Dávka ošetrovné je nemocenská dávka poskytovaná z dôvodu osobného a celodenného ošetrovania chorého dieťaťa, chorého manžela, chorej manželky, chorého rodiča alebo chorého rodiča manžela (manželky), alebo z dôvodu osobnej a celodennej starostlivosti o zdravé dieťa do desiatich rokov veku. Priateľ, priateľka do okruhu osôb, ktorým sa ošetrovné poskytuje, nepatria.

Môže mať matka dieťaťa počas poberanie dávky materské príjem z dohody o pracovnej činnosti?

Príjem z dohody negatívne neovplyvní výplatu materského zo zamestnania. Výplatu materského by ovplyvnil jedine príjem z toho poistného pomeru, z ktorého si poistenka nárok na materské uplatnila.

Má nárok na dlhšie poberanie materského slobodná matka?

Dávku materské poberá matka spravidla 34 týždňov. Nárok na predĺženie poberania materského do uplynutia 37 týždňov odo dňa vzniku nároku na materské má matka z dôvodu osamelosti. Slobodná matka však podmienku osamelosti automaticky spĺňať nemusí. Za osamelú matku sa nepovažuje osoba, ktorá žije v domácnosti s inou fyzickou osobou, napr. s partnerom alebo rodičom, s ktorým sa spoločne podieľajú na úhrade nákladov napr. na nájomné, ako aj na úhrade ďalších nákladov spojených s chodom domácnosti.

Má nárok na nemocenské aj dôchodca pracujúci na dohodu?

Dôchodca, ktorý je zamestnaný na akúkoľvek formu dohody, nemá nárok na nemocenské, pretože zamestnávateľ nemá povinnosť platiť za takéhoto zamestnanca poistné na nemocenské poistenie. Dôchodca teda nie je nemocensky poistený, nárok na túto dávku mu preto nevznikne.

Z akého dôvodu môže byť žene, ktorej už bola priznaná dávka materské, výplata dávky pozastavená?

Po narodení dieťaťa je povinnosťou poberateľky materského doručiť fotokópiu rodného listu dieťaťa pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá dávku začala vyplácať. Ak fotokópia rodného listu nie je doručená včas, Sociálna poisťovňa môže vyplácanie materského pozastaviť až do doručenia rodného listu.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #materské #nemocenské