Životné minimum neporastie. Aké budú dávky, ktoré ovplyvňuje?

Sumy životného minima, ale aj mnohé štátne sociálne dávky, ktoré sa od neho odvíjajú, sa donedávna každoročne menili. Už druhý rok však zostane životné minimum na rovnakej sume ako vlani a predvlani. Môže za to nízka inflácia.

29.06.2015 10:24
finančná gramotnosť, dieťa, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Sumy životného minima sa tradične upravujú k 1. júlu bežného kalendárneho roka. „Vzhľadom na zložitú situáciu nízkopríjmových domácností a ich životných nákladov, ako aj v záujme neznižovania príjmov obyvateľov sme minulý rok navrhli neuplatniť valorizačný mechanizmus úpravy jeho súm v prípade, ak jeden z koeficientov, ktorým sa majú v príslušnom roku upraviť sumy životného minima, bude nižší ako jedna alebo rovný jednej. V opačnom prípade by muselo dôjsť k zníženiu životného minima a dávok naň nadviazaných tak, ako to hrozilo vlani. Koeficient životných nákladov nízkopríjmových domácností, ktorý je rozhodujúci pre úpravu súm životného minima, má hodnotu iba 0,99848,“ vysvetlil hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Ako dodal, neznížia sa preto ani ďalšie dôležité dávky a príspevky, ako napríklad rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa, príspevok na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, náhradné výživné, opakované peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, príspevky v rámci aktívnych opatrení na trhu práce, príspevky na uľahčenie osamostatnenia sa mladého dospelého a úhrady výdavkov na dieťa alebo mladého dospelého v profesionálnej rodine, ochrana príjmu prijímateľov sociálnych služieb, poberateľov sociálnych štipendií študentov stredných a vysokých škôl. Analogicky sa to týka tak daňového bonusu na dieťa, ako aj nezdaniteľných častí zo základu dane.

Životné minimum tak aj naďalej zostáva na úrovni 198,09 eura pre jednotlivca, 138,19 eura pre druhú dospelú osobu v domácnosti a 90,42 eura na každé nezaopatrené dieťa v rodine.

Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný dôchodok je, že jeho výška ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú osobu alebo ak bol poistenec bol zúčastnený v II. pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného starobného dôchodku z II. piliera je vyšší ako 1,2-násobok životného minima. Keďže sa životné minimum nemení, naďalej platí, že nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od 237,80 eura mesačne, ak ide o poistenca, ktorý nebol zúčastnený v II. pilieri.

„Pri výkone exekučného rozhodnutia zrážkami z dôchodkovej dávky sa nesmie zraziť základná suma, ktorou je 100 % životného minima. Životné minimum zostáva po 30. júni 2015 naďalej vo výške 198,09 eura. Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti nebude vykonávať prepočet exekučných zrážok, pretože výška exekučnej zrážky a vyplácaného dôchodku zostáva aj po 1. júli 2015 nezmenená,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum