Bankový účet býva súčasťou dedičského konania

Ak sa banka dozvie o úmrtí klienta, účet zablokuje, prestane zaň vyberať poplatky a posielať výpisy a korešpondenciu súvisiacu s úvermi. Príbuzní pozostalého by ju preto mali čo najskôr o smrti blízkeho informovať.

04.06.2015 09:37
bankomat, banka, platobná karta, poplatky Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

O smrti klienta banku prostredníctvom úmrtného listu zvyčajne informujú príbuzní zosnulého, Sociálna poisťovňa, súd, prípadne iná inštitúcia a banka následne zablokuje účet. „Vedenie účtu je bez poplatku odo dňa blokácie až do momentu vysporiadania dedičského konania. Ak bola k účtu vydaná karta, tá sa tiež zablokuje a následne zruší. Pred právoplatným skončením dedičského konania je banka oprávnená vyplatiť pozostalým peňažné prostriedky iba na základe právoplatného rozhodnutia súdu,“ upozorňuje Alena Walterová z VÚB banky. „Nakladať s majetkom zomrelého klienta pred skončením dedičského konania je možné len na základe súhlasu súdu alebo notára povereného prejednaním dedičstva. Štandardne účet zostáva zablokovaný až do skončenia dedičského konania, zrušiť ho je možné až po predložení právoplatného rozhodnutia o dedičstve,“ dodáva Marta Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne.

V prípade úmrtia blízkeho však v mnohých prípadoch netreba riešiť len samotný bankový účet, ale aj úverové produkty. Banky pozostalým odporúčajú okamžite informovať príslušnú banku o úmrtí. Neinformovanie banky o úmrtí klienta môže mať za následok omeškanie sa so splátkami, čo sťaží situáciu dedičom neskôr, pretože na nich prechádza povinnosť splatiť úver, nakoľko za tento záväzok zodpovedajú až do výšky nadobudnutého dedičstva.

„Ak bola na úvere okrem zosnulého klienta aj ďalšia osoba, jej povinnosť uhrádzať svoje záväzky z titulu úverovej zmluvy sa nemení. Podiel na dlhu po zosnulom klientovi je opäť predmetom dedičského konania. Klientom radíme, aby si svoje úvery poistili pre prípad neočakávaných životných situácií,“ hovorí Eva Čonková z Prima banky. „Ako sa zdedia dlhy v rodine s nedospelými deťmi, napríklad úver na byt: všetci pozostalí vrátane detí by zdedili podiel na nehnuteľnosti a do výšky tohto podielu by zdedili aj záväzok z úverovej zmluvy. Keďže však ide o neplnoleté deti, vstúpi pozostalý rodič ako ich zákonný zástupca či opatrovník v mene neplnoletých dedičov do všetkých práv a povinností z úverovej zmluvy. Ako jediný živiteľ rodiny by teda splácal úver sám,“ vysvetľuje situáciu Ľubomíra Chmelová zo Sberbanky. Podľa nej ak majú pozostalí záujem úver riadne a včas splácať, majú možnosť vkladať peniaze priamo na úverový účet. V prípade, že majú záujem celý úver vyplatiť, nie je potrebné, aby čakali na výsledok dedičského konania. Pristúpiť k záväzku môžu ešte pred začatím dedičského konania podpísaním dohody o pristúpení k záväzku. Od tohto okamihu môžu s úverom nakladať ako dlžníci vrátane všetkých zmien na úvere.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #bankový účet