Nízke odvody sa živnostníkovi vrátia v podobe nižších dávok a dôchodku

Väčšina živnostníkov sa snaží zaplatiť čo najmenej na daniach a odvodoch. Kým krátkodobo sa im to vyplatí v podobe vyššieho čistého príjmu, z dlhodobého hľadiska sa im to môže vypomstiť na dávkach a dôchodku.

06.05.2015 10:06
živnostník, podnikateľ, inštalatér, opravár Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Zamestnancovi s priemernou mzdou musí zamestnávateľ strhnúť zo mzdy na odvodoch 114 eur. Ďalších 300 eur musí za neho zaplatiť sám nad rámec hrubej mzdy. Celkovo tak zdravotná a Sociálna poisťovňa zinkasujú na odvodoch od jedného zamestnanca s priemerným platom 414 eur.

Väčšina živnostníkov si platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. Do Sociálnej poisťovne preto mesačne posielajú 136,57 eura a do zdravotnej poisťovne 57,68 eura. Celkovo tak väčšina živnostníkov neodvádza mesačne na odvodoch ani polovicu z toho, čo zamestnanec s priemerným platom.

Táto nezrovnalosť sa následne odrazí na dávkach a dôchodku. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ak napríklad zamestnanec, ktorý celý život poberal priemernú mzdu, odíde v tomto roku po 40 odpracovaných rokoch do penzie, mal by dostávať mesačný dôchodok približne 433 eur. Ak by odišiel po 40 rokoch do penzie živnostník, ktorý si celý život platil minimálne odvody, dostal by len 226 eur.

Podobná je situácia aj v prípade nemocenských dávok. Ak by bol zamestnanec s priemernou mzdou 858 eur chorý 30 dní, dostal by nemocenskú dávku vo výške 440 eur. V prípade, že ochorie živnostník, ktorý si vlani platil minimálne odvody, dostane za rovnaké obdobie 206,42 eura. Bude tak musieť vyžiť ani nie z polovičnej sumy ako zamestnanec. Živnostníci môžu mať problém najmä v prípade dlhšej práceneschopnosti, keď počas viacerých mesiacov budú odkázaní len na nemocenskú dávku.

Ľuďom, ktorí nechcú byť odkázaní na minimálne dávky a dôchodok, núka Sociálna poisťovňa možnosť uzatvoriť okrem povinného aj dobrovoľné poistenie. Aj pri dobrovoľnom poistení existujú minimálne vymeriavacie základy v rovnakej výške ako pri povinnom poistení. Ak by si živnostník s minimálnymi odvodmi platil aj minimálne dobrovoľné poistenie, mal by za daný rok nárok na dávky v rovnakej výške ako zamestnanec s priemernou mzdou.

Ak by podnikateľ uzatvoril len dobrovoľné dôchodkové poistenie, musel by v prípade minimálneho vymeriavacieho základu platiť mesačne 118,45 eura. V prípade, že si uzatvorí aj nemocenské poistenie, bude platiť 136,57 eura. Živnostníci nemôžu pritom uzatvoriť samostatné dobrovoľné nemocenské poistenie, ale môžu ho mať len v kombinácii s dôchodkovým poistením.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #odvody #živnostníci