Ako môžete ušetriť na daniach

Státisíce ľudí budú koncom marca podávať daňové priznania. Predovšetkým živnostníci či prenajímatelia tak robia, lebo im to prikazuje zákon, mnohým ľuďom sa priznanie oplatí podať dobrovoľne. Vďaka tomu môžu získať naspäť dane, ktoré im zamestnávateľ vlani strhol z platu.

23.01.2015 09:17
peniaze, výhra, vklad, úroky Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Daňové priznanie musí podať každý človek, ktorý za predchádzajúci rok zarobil viac ako polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, čo je 1 901,67 eura. Výnimku majú len zamestnanci vrátane dohodárov, ktorí nemali iný príjem. Namiesto daňového priznania môže za nich zamestnávateľ vykonať ročné zúčtovanie daní. Urobí tak len v prípade, že ho o to zamestnanec požiada najneskôr do 15. februára.

Ak mal niekto okrem zárobku zo zamestnania aj príjem zo živnosti či z prenájmu, už musí sám podať daňové priznanie a zamestnávateľ za neho nemôže vykonať zúčtovanie daní. V takomto prípade je potrebné podať daňové priznanie typu B. Ľudia, ktorí okrem zamestnania iný príjem nemali, podávajú daňové priznanie typu A. To je v porovnaní s priznaním pre živnostníkov výrazne jednoduchšie.

Podať daňové priznanie dobrovoľne sa oplatí predovšetkým pracujúcim dôchodcom, ktorých príjem za minulý rok neprekročil polovicu nezdaniteľného minima, čo je 1 901,67 eura. Keďže príjem do tejto sumy sa vôbec nezdaňuje, vznikne mu nárok na vrátenie všetkých daní. „Ak takýto daňovník požiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, tak zamestnávateľ ročné zúčtovanie vykoná a prípadný preplatok na dani zamestnancovi vráti – ak boli zamestnancovi vybrané vyššie preddavky na daň, ako je jeho výsledná daňová povinnosť. Nevráti mu však celú daň, zrazená daň z titulu, že zamestnancov zdaniteľný príjem bol v roku 2014 nižší, ako je suma 1 901,67 eura, sa vráti daňovníkovi správcom dane iba na základe podaného daňového priznania,“ tvrdí hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Dôchodca musí zároveň vyplniť aj žiadosť o vrátanie preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania.

Zamestnanci, dohodári i živnostníci neplatia daň z celého zárobku, ale môžu si najprv odpočítať nezdaniteľnú časť základu dane. Jej základná suma je vo výške 3 803,33 eura. Starobným a predčasným dôchodcom sa však táto suma znižuje o vyplatený dôchodok. Nezdaniteľné minimum je navyše možné odrátať len z aktívnych príjmov. Ak má niekto len príjem z prenájmu, čo sa považuje za pasívny príjem, nemôže si túto nezdaniteľnú sumu odrátať. Zamestnancom väčšinou uplatňuje nezdaniteľnú sumu už počas roka priamo zamestnávateľ pri výpočte mzdy.

Živnostníci si môžu na rozdiel od zamestnancov odpočítať z príjmu aj náklady na podnikanie. Ak žiadne nemajú, ale ich náklady sú nízke, majú nárok na paušálne výdavky. Týmto spôsobom si svoj základ dane môžu znížiť o 40 percent z príjmu, maximálne však do výšky 5 040 eur za rok. Okrem paušálnych výdavkov si môžu odpočítať aj zaplatené odvody a nezdaniteľné sumy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane 2014