Čo robiť, ak potrebujete zdravotnícku pomôcku

Barly, vozíčky a iné pomôcky. Súvisia s liečbou ochorení a máte na ne nárok po splnení zákonných podmienok. Niektoré uhrádzajú zdravotné poisťovne, iné si hradíte čiastočne alebo kupujete v plnej výške.

29.10.2014 13:59
invalid, vozík, lekár, opatera, nemocnica,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Či pomôcku potrebujete, posudzuje váš lekár, ktorý vám ju aj predpisuje. Zároveň vás informuje, či budete za pomôcku doplácať alebo ju v plnej výške uhradí poisťovňa.

Pomôcky môžu byť viazané na lekársky poukaz alebo voľnopredajné. Voľnopredajné sa dajú kúpiť v lekárni alebo vo výdajni zdravotníckych pomôcok bez lekárskeho poukazu.

Podobne ako lieky aj zdravotnícke pomôcky, ktoré sa predávajú na Slovensku, prechádzajú oficiálnou registráciou. Či a ako ich hradia zdravotné poisťovne, rozhoduje ministerstvo zdravotníctva na odporúčanie kategorizačnej komisie pre zdravotnícke pomôcky.

Bežné zdravotnícke pomôcky (paličky, barle, obväzy, plienky, chodidlá…) si po ich predpísaní ošetrujúcim lekárom rovno vyberiete vo výdajni zdravotníckych pomôcok alebo v lekárni.

Finančne náročnejšie zdravotné pomôcky schvaľuje revízny lekár. Do tejto skupiny patria najmä vozíky, postele, inzulínové pumpy a príslušenstvo. Doručte osobne alebo poštou lekársky poukaz.

Niektoré pomôcky si môžete požičať. Patria sem pomôcky určené na dlhodobú domácu oxygenoterapiu – oxygenátory a domáca pľúcna ventilácia.

Opravy a úpravy mechanických a elektrických vozíkov a individuálne zhotovovaných ortopedicko–protetických pomôcok (väčšinou protézy) uhrádza zdravotná poisťovňa. Opravu iných zdravotníckych pomôcok si hradíte. Oprava vozíka prebieha takto: ošetrujúci lekár vám vystaví poukaz, firma, ktorá zabezpečuje servis vozíkov, pripraví predbežnú kalkuláciu, ak cena opravy prekročí polovicu nadobúdacej ceny vozíka, opravu vopred schvaľuje zdravotná poisťovňa. Ak neprekročí, firma opravu vykoná a poisťovňa ju zaplatí.

Otázky a odpovede o zdravotníckych pomôckach

Uhradí mi poisťovňa pomôcku vyrobenú a dovezenú zo zahraničia?

Individuálne zhotovenú pomôcku zo zahraničia vám uhradí v týchto prípadoch: dostali ste ju počas ošetrenia v zahraničí ako akútny pacient (napríklad sa vám stal úraz), absolvujete vopred schválenú plánovanú starostlivosť v zahraničí. Zdravotná poisťovňa schváli takú pomôcku, pri ktorej lekári preukážu, že sa nedá získať či vyrobiť na Slovensku.

Pokazil sa mi načúvací aparát. Čo mám robiť?

Aparát je možné opraviť. Postup je nasledujúci: lekár vám predpíše poukaz na opravu. Ten odnesiete do opravovne. Opravovňa vám vystaví kalkulačný list. Ten zanesiete do zdravotnej poisťovne a ona vám ho odsúhlasí.

Ako je to s úhradou kompresívnych pančúch?

Pančuchy sa delia na lýtkové, polostehenné, stehenné a pančuchové nohavice, pričom pri každom z nich rozlišujeme 4 triedy kompresívneho účinku. Najľahší typ sa neuhrádza. Máte nárok na dva páry za rok. V každej skupine je minimálne jeden druh plne hradený zdravotnou poisťovňou, pri ostatných poistenec dopláca. Ak ide o individuálne vyrábané pomôcky, je stanovená presná výška úhrady zdravotnej poisťovne a prípadný zvyšok doplácate vy. Predpisovať pančuchy môžu angiológ, cievny chirurg, chirurg, internista, v niektorých prípadoch dermatológ, gynekológ, ortopéd, rehabilitačný lekár a onkológ.

Koľko mi zdravotná poisťovňa preplatí na ortopedickú obuv?

Dospelým pacientom nad 18 rokov prispieva sumou 23,24 eura.

Kto stanovuje sumu, ktorú mi pri pomôcke preplatí poisťovňa a čo si platím sám?

Rozhoduje o tom ministerstvo zdravotníctva na základe odporúčaní kategorizačnej komisie. Zoznam kategorizovaných liekov vychádza každý mesiac, zdravotníckych pomôcok a dietetík každý štvrťrok. Zoznam zdravotníckych pomôcok na mieru vychádza ako opatrenie ministerstva zdravotníctva podľa potreby.

Ako si mám zistiť, koľko budem doplácať na pomôcku?

Lekár, ktorý vám pomôcku predpisuje, je zo zákona povinný informovať vás aj o možných doplatkoch. Ak si chcete túto informáciu preveriť, môžete tak urobiť na internete – zapamätajte si kód vašej pomôcky a vyhľadajte si ho v zozname pomôcok na tejto stránke ministerstva zdravotníctva.

ZDROJ: DÔVERA ZDRAVOTNÁ POISŤOVŇA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotne postihnutí #príloha seniori #zdravotnícke pomôcky