Domácnosť bez detí mala vlani hrubý príjem 507 eur na osobu

Hrubý peňažný príjem slovenskej domácnosti bez detí vlani predstavoval 507 eur na osobu za mesiac. V prípade domácnosti s dvoma nezaopatrenými deťmi predstavoval hrubý príjem pripadajúci na jedného jej člena sumu 357 eur.

16.10.2014 14:01
rodina, peniaze, dávky, prídavky Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

S rastúcim počtom nezaopatrených detí príjem pripadajúci na hlavu klesá. Hrubé peňažné výdavky bezdetnej domácnosti vlani predstavovali sumu 429 eur na osobu a mesiac. A domácnosť s dvomi nezaopatrenými deťmi dosahovala výdavky na osobu vo výške 325 eur mesačne. Informovala o tom analytička Poštovej banky Jana Glasová, ktorá vychádzala z údajov Štatistického úradu SR.

Domácnosť bez detí vlani vynaložila každý mesiac zhruba pätinu svojich celkových výdavkov na potraviny a nealko nápoje, ďalšia pätina smerovala na bývanie a energie a takmer pätinový podiel si vyslúžili aj ostatné hrubé výdavky. Tie zahŕňajú dane z príjmov, z majetku, zdravotné a sociálne poistenie či splátky pôžičiek. V absolútnom vyjadrení tak domácnosť ako na bývanie tak aj na potraviny pre jedného člena vynakladala podľa Glasovej mesačne po zhruba 90 eur.

Štruktúra výdavkov domácnosti s dvoma nezaopatrenými deťmi je podľa Glasovej podobná, ale nie úplne identická. Až štvrtinu celkových výdavkov takejto domácnosti tvoria ostatné hrubé výdavky, teda dane, poistky či pôžičky. Podobne ako pri domácnosti bez detí, aj v prípade rodiny s dvoma deťmi pätinu výdavkov predstavujú výdavky na potraviny a nealkoholické nápoje. Jedlo a pitie pre jedného člena rodiny tak vyšlo približne na 60 eur mesačne.

Výdavky na bývanie a energie nerastú podľa Glasovej priamo úmerne so zvyšujúcim sa počtom členov domácnosti. V prípade rodiny s dvoma deťmi preto bývanie ukrojilo 15 % z celkovej hodnoty rodinných výdavkov. V absolútnom vyjadrení ide o sumu necelých 50 eur na hlavu za mesiac.

Či už ide o bezdetnú domácnosť alebo o domácnosť s deťmi, výdavky na bývanie, energie, potraviny a ostatné výdavky zahŕňajúce napríklad dane, poistenie a splátky pôžičiek, spolu tvoria podľa Glasovej približne 60 % z celkových výdavkov domácnosti. Výdavky na potraviny sa na celkových výdavkoch podieľajú zhruba pätinou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #prieskum #príjem