Hendikepovaným ľuďom pomáhajú rôzne príspevky a výhody

Keď je človek zdravý, berie to ako samozrejmosť. Mnohí práve tým, že sa s hendikepovanými ľuďmi nestretávajú často, netušia, aké bariéry či prekážky musia prekonávať.

02.09.2014 10:10
invalid, vozíčkár, vozík, invalidný, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Legislatíva na Slovensku nepozná definíciu pojmu osoba so zdravotným postihnutím. Zdravotné postihnutie môžeme definovať ako akúkoľvek duševnú, telesnú, dočasnú, dlhodobú alebo trvalú poruchu, ktorá hendikepovaným ľuďom bráni prispôsobovať sa bežným nárokom života.

Aj to je zrejme jeden z dôvodov, prečo majú títo ľudia problém so spoločenským uplatnením. Štát sa snaží ich problémy, síce len čiastočne, riešiť rôznymi výhodami a zľavami. Ušetriť môžu na daniach, správnych poplatkoch, cestovnom, vzťahujú sa na nich maximá na doplatky za lieky, oslobodenie od koncesionárskych poplatkov, môžu však získať aj výhodnejší úver na bývanie.

Zdravotne postihnutí a invalidní občania sú zákonom chránení, pokiaľ ide o ich zamestnávanie rôznymi nástrojmi aktívnej politiky trhu práce, prostredníctvom ktorých sa štát snaží motivovať zamestnávateľov, aby týchto ľudí zamestnali a pomohli im tak uplatniť sa na trhu práce, ako aj motivovať samotných hendikepovaných k podnikaniu. „Hendikepovaný človek musí na dosiahnutie rovnakého cieľa ako zdravý človek vyvinúť oveľa viac úsilia. Problémom je, že zamestnanosť osôb so zdravotným postihnutím je dlhodobo nízka. Na trhu práce aktívne pôsobí len niečo viac ako desať percent ľudí so zdravotným postihnutím,“ hovorí Dušan Piršel, riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so ZP Bratislava. „Nemožno predsa veriť tomu, že len každý desiaty človek s nejakým druhom zdravotného postihnutia chce pracovať, a tak uspokojovať svoje vlastné potreby a prispievať k uspokojovaniu potrieb svojej rodiny. Výskumy opakovane poukazujú na obavy zamestnávateľov zamestnávať osoby so zdravotným postihnutím. Nepochybne situácii neprospieva ani celkovo vysoká miera nezamestnanosti v spoločnosti, ktorá znižuje konkurencieschop­nosť osôb so zdravotným postihnutím na otvorenom trhu práce,“ konštatoval Piršel. Ako dodal, v ich inštitúte majú vytvorené programy či už individuálne alebo skupinové na podporu sociálnych zručností, akými je kooperácia, asertivita, zodpovednosť voči sebe a druhým, empatia, sebakontrola. „Snažíme sa identifikovať a posilňovať silné stránky a zisťujeme možnosti ich využitia v pracovnom uplatnení. Pracujeme so stresom, so schopnosťou pracovať v kolektíve, efektívne si zorganizovať čas na prácu. Cielenými činnosťami podporujeme tréning pracovných návykov a výkonu, schopnosť zaradiť sa a fungovať v pracovnom kolektíve a snažíme sa zvýšiť motiváciu uplatniť sa na trhu práce.“

Pokiaľ ide o peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, podmienky sú v tomto prípade veľmi prísne. „Predpokladom toho, že bude človek uznaný za zdravotne ťažko postihnutého, je, že jeho zdravotné postihnutie má mieru funkčnej poruchy najmenej 50 percent,“ vysvetlil hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. Funkčná porucha je pritom nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností človeka, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako rok.

Ak si chce ťažko zdravotne postihnutý občan uplatniť oslobodenie od platenia koncesionárskych poplatkov, musí vyplniť žiadosť a k nej priložiť fotokópiu preukazu ŤZP – obe jeho strany alebo kópiu rozhodnutia o uznaní za osobu s ťažkým zdravotným postihnutím vystavené úradom práce. V žiadosti treba uviesť meno odberateľa elektriny v danom odbernom mieste a pripísať aj evidenčné číslo SIPO (ak je pridelené) a rodné číslo, ak nie je uvedené v dokladoch, a žiadosť poslať na adresu RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotne postihnutí #invalidi