Koľko ušetríte vďaka paušálnym výdavkom

Za rok si možno prostredníctvom paušálnych výdavkov odrátať maximálne 5 040 eur.

14.08.2014 14:13
živnostník, živnosť, podnikateľ, stavba,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Výdavky percentom z príjmov (paušálne výdavky) môže uplatniť daňovník s príjmami z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktorý nie je platiteľom DPH alebo ktorý je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia a rozhodne sa, že neuplatní preukázateľné daňové výdavky.
  • Paušálne výdavky sa uplatňujú vo výške 40 % z úhrnu príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Pre zdaňovacie obdobie 2014 je výška paušálnych výdavkov obmedzená sumou 5 040 eur.
  • Výdavky percentom z príjmov môže uplatniť aj daňovník s príjmami z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, ktorý nie je platiteľom DPH alebo ktorý je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia a rozhodne sa, že neuplatní preukázateľné daňové výdavky. Paušálne výdavky z príjmov sa uplatňujú vo výške 40 %, najviac do výšky 5 040 eur ročne, pričom uvedená maximálna suma sa posudzuje pre tieto príjmy samostatne (na rozdiel od príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, kde sa posudzuje úhrn týchto príjmov).
  • Počas uplatňovania paušálnych výdavkov je povinný viesť evidenciu o príjmoch v časovom slede v členení potrebnom na zistenie základu dane (čiastkového základu dane) vrátane prijatých dokladov, ktoré spĺňajú náležitosti účtovných dokladov o zásobách a pohľadávkach.
  • Ak získa povolenie alebo oprávnenie na podnikanie alebo začne vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo poberať príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu v priebehu zdaňovacieho obdobia, uplatňuje tieto výdavky najviac vo výške 420 eur mesačne, a to počnúc mesiacom, keď nastali uvedené skutočnosti. Uplatnenie pomernej mesačnej časti vo výške 420 eur sa vzťahuje samostatne na začatie vykonávania činnosti, z ktorej daňovník dosahuje príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti a samostatne k činnosti, z ktorej dosahuje príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu.
  • Ak skončil podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo prestal poberať príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, uplatňuje tieto výdavky najviac vo výške 420 eur mesačne, a to aj za mesiac, v ktorom skončil podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo prestal poberať príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu. Uplatnenie pomernej mesačnej časti vo výške 420 eur sa vzťahuje samostatne na ukončenie vykonávania činnosti, z ktorej daňovník dosahuje príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti a samostatne k činnosti, z ktorej dosahuje príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu.
  • Ak daňovník s príjmami z podnikania uplatní paušálne výdavky, v sumách výdavkov sú zahrnuté všetky jeho výdavky okrem zaplateného poistného a príspevkov, ktoré je povinný platiť v súvislosti s dosahovaním týchto príjmov, ak toto poistné a príspevky neboli zahrnuté do základu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach. Toto zaplatené poistné a príspevky si môže uplatniť vo výdavkoch v preukázanej výš­ke.
  • Ak s príjmami z použitia diela a použitia umeleckého výkonu uplatní paušálne výdavky, uplatní tieto výdavky vo výške 40 % bez nároku na zvýšenie o preukázateľne zaplatené poistné a príspevky.

Zdroj: Finančná správa SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #paušálne výdavky