Na čo si dávať pozor, ak chcete pracovať v zahraničí

Základom pri hľadaní práce v zahraničí je výber seriózneho partnera.

22.07.2014 10:08
práca, brigáda, pole Foto:
Ilustraćné foto.
debata
  • Veľa Slovákov už má skúsenosti s prácou v cudzine a viac-menej sa každý rok vracajú na rovnaké miesto, tí noví by si však mali dať pozor, či sú ich agentúra alebo sprostredkovatelia seriózni. Samozrejmosťou je snaha zohnať si čo najviac relevantných referencií, ale sú aj rôzne signály, ktoré evokujú snahu o podvod. Tým hlavným, na ktorý by si mal dať každý pozor, je snaha inkasovať poplatok alebo nejakú odmenu za sprostredkovanie práce. To je jasný signál, že niečo nie je v poriadku a od takého sprostredkovateľa treba dať ruky preč.
  • Kľúčové je aj podloženie pracovného vzťahu v zahraničí zmluvou, ktorá bude jasne špecifikovať zaradenie pracovníka (aby sa nestalo, že bude pridelený na úplne inú prácu či inému zamestnávateľovi) a samozrejme aj odmenu, ktorá v tom prípade bude nárokovateľná. Najlepšie je, ak by si každý nechal zmluvu preskúmať odborníkom, ktorý môže odhaliť aj skryté nedostatky, v prípade, že je v cudzom jazyku, tak si ju určite treba dať preložiť a až následne po preskúmaní a pripomienkovaní podpísať. Dôležité sú nielen povinnosti zamestnanca, ale aj jeho práva a povinnosti, ktoré voči nemu má zamestnávateľ, prípadne agentúra.
  • Využiť možno aj informačné linky a weby, ktoré už aj na Slovensku ponúkajú možnosť preveriť si, či ide skutočne o serióznu pracovnú ponuku, alebo o pokus o podvod. Ten sa dá spoľahlivo vylúčiť, ak sa záujemca o prácu alebo brigádu v zahraničí obracia na renomované a na trhu etablované agentúry či sprostredkovateľov, ktorí už majú za sebou históriu a početné referencie. Rýchlokvasené subjekty, ktoré dnes vzniknú a o rok o nich už nie je počuť, určite nepôsobia seriózne.

Zdroj: McROY Slovakia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca v zahraničí