Výška dávok pre rodiny a zdravotne postihnutých zostáva rovnaká

Viaceré dávky, ktoré vypláca štát, sa mali od júla meniť, iných sa zmeny mali týkať až od januára. Keďže sa však odvíjajú od životného minima, zostanú na rovnakej úrovni. To totiž vzhľadom na veľmi nízku infláciu zostalo až do konca júna 2015 na rovnakej úrovni ako doteraz, teda na sume 198,09 eura.

16.07.2014 11:21
dane, odvody, sporenie, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rodičia, ktorí chcú dostávať rodičovský príspevok, musia oň požiadať na úrade práce. Rovnako aj o prídavok na dieťa. „Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou na úrade práce podľa miesta bydliska,“ povedal hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. „Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa všetky podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa, rodičovský príspevok je možné spätne doplatiť šesť mesiacov,“ upozornil. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Každá dávka alebo príspevok je účelovo viazaná a má rozdielne podmienky nároku, ktoré sa nedajú zovšeobecniť.

Rodičia sa musia pripraviť na skutočnosť, že vzhľadom na nezmenenú výšku sumy životného minima zostanú zrejme v budúcom roku aj rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príplatok k nemu na rovnakej úrovni ako tento rok.

Na úrad práce musí zájsť aj každý ťažko zdravotne postihnutý občan, ktorý chce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia alebo ak chce žiadať o príspevok na podporu zamestnávania. Aj výška niektorých opakovaných príspevkov na kompenzáciu sa odvíja od výšky životného minima. Keďže sa tento rok nemení, nemení sa ani suma týchto príspevkov.

Za zaplatené odvody môžete dostať viaceré dávky zo Sociálnej poisťovne. Najčastejšie sú to dôchodkové dávky, ktoré dostáva viac ako 1,6 milióna ľudí, pričom viac ako milión je starobných penzií. „Po dôchodkových dávkach sú najčastejšie vyplácané nemocenské dávky,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Ich poskytovanie je podmienené splnením podmienok zákona o sociálnom poistení, ku ktorým patrí predovšetkým existencia sociálneho poistenia, prípadne plynutie ochrannej lehoty a trvanie poistenia v dĺžke stanovenej zákonom. Dôležitá je, samozrejme, aj úhrada poistného včas a v správnej výške,“ vysvetlil. Po splnení všetkých podmienok, pričom každý druh dávok ich má iné, môže poistencovi vzniknúť nárok na dôchodkové, nemocenské dávky, dávky poistenia v nezamestnanosti, garančného a úrazového poistenia.

Ak teda ochoriete, výška vašej dennej nemocenskej bude najviac 39,6987 eura. Sociálna poisťovňa vám tak vyplatí nemocenské maximálne vo výške 677 eur mesačne, ak má mesiac 31 dní, alebo v sume 655 eur, ak má 30 dní.

Žena, ktorá poberá materské, môže mesačne dostať maximálne 800 eur, ak má mesiac 31 dní, alebo 774 eur, ak má 30 dní. Túto dávku už neovplyvňuje príspevok pri narodení dieťaťa. V minulosti sa totiž mohlo stať, že matke zamestnávateľ vyplatil pri príležitosti narodenia dieťaťa príspevok zo sociálneho fondu a ona stratila nárok na výplatu materského.

Zamestnanec má nárok aj na ošetrovné na člena rodiny, ktorým je choré dieťa, manžel, manželka, rodič alebo rodič manžela či manželky. Ošetrovné sa vypláca v jednom prípade najviac desať dní a jeho maximálna suma je 218 eur.

Človek, ktorý príde o prácu, môže dostať dávku v nezamestnanosti. Aj výška tejto dávky má strop, jej suma sa mení vždy od júla v závislosti od priemerného platu v predchádzajúcom roku. Nezamestnaný tak v súčasnosti môže dostať dávku v maximálnej výške 839,90 eura v mesiaci, ktorý má 31 dní, respektíve 812,80 eura, ak má mesiac 30 dní.

Pokiaľ ide o garančné poistenie, preddavok naň sa poskytuje v sume požadovaného nároku, najviac vo výške životného minima pre jednu plnoletú osobu platného v čase rozhodovania o poskytnutí preddavku. Preddavok sa rovnako vyplatí jednorazovo a môže dosiahnuť maximálnu sumu 3 × 198,09 eura, čiže ide o preddavok za tri neuspokojené mesiace.

Pokiaľ ide o dávky vyplácané Sociálnou poisťovňou, od júla už nemôžete mať súčasne povinné a dobrovoľné nemocenské poistenie. Rovnako je vylúčený súbeh povinného poistenia v nezamestnanosti s dobrovoľným poistením v nezamestnanosti. Vyplýva to z novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení s účinnosťou od 1. júla 2014.

„Právna úprava má za cieľ predísť účelovému zvyšovaniu vymeriavacieho základu na určenie súm nemocenských dávok, napr. pri plánovaných medicínskych zákrokoch vyžadujúcich si dočasnú pracovnú neschopnosť a dávky v nezamestnanosti v prípadoch, ak zamestnanec vopred vie o prípadnom ukončení pracovnoprávneho vzťahu,“ píše sa v správe na stránke Sociálnej poisťovne.

Dobrovoľne nemocensky poistenej osobe alebo dobrovoľne poistenej osobe v nezamestnanosti, ktorej toto poistenie malo trvať po 30. júni 2014 a ktorá je povinne nemocensky poistená k 1. júlu 2014, dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti zaniká od 1. júla 2014. „Na základe prechodného ustanovenia k novele zákona o sociálnom poistení platí pre trvanie dobrovoľného nemocenského poistenia v súbehu s povinným nemocenským poistením nasledovná výnimka: Dobrovoľne nemocensky poistená osoba, ktorej vzniklo dobrovoľné nemocenské poistenie pred 1. júlom 2014, toto poistenie trvalo k 30. júnu 2014 a povinné nemocenské poistenie jej trvá aj po 30. júni 2014, a k tomuto dňu nezískala najmenej 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia, je dobrovoľne nemocensky poistená podľa zákona účinného do 30. júna 2014 aj po tomto dni, najdlhšie do dňa, v ktorom získa najmenej 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia a najmenej 26 týždňov nepretržitého dobrovoľného nemocenského poistenia, ak dobrovoľné nemocenské poistenie nezaniklo skôr,“ píše sa v správe. Dobrovoľné dôchodkové poistenie v súbehu s povinným dôchodkovým poistením je naďalej možné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #dávky #rodičovský príspevok