Ako rozdeliť pôdu šiestim dedičom?

Otec vlastní pôdu. Kým žije, chcel by ju rozdeliť šiestim deťom, svojim dedičom. Parcela má 2 hektáre. Pozemok je rozdelený na štyri čísla parcely (orná pôda a trávnaté porasty) s rôznou výmerou. Tie by sa pre šiestich delili na parcely menšie ako 2000 m2, čo nepovoľuje zákon o drobení pozemkov. Ako treba v takomto prípade postupovať?

14.07.2014 13:24
pole, pozemok, roľa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rozdelenie majetku otca za jeho života sa môže považovať za fikciu dedičského konania. Základným predpokladom rozdelenia jeho majetku medzi súrodencov ako dedičov v príslušnej dedičskej skupine je skutočnosť, aby otcovi zanikla spôsobilosť fyzickej osoby mať práva (to znamená aj vlastniť majetok). Táto spôsobilosť mu zanikne smrťou alebo súdnym vyhlásením za mŕtveho a až následne nastupuje dedičské konanie a právo súrodencov ako potenciálnych dedičov podľa príslušnej dedičskej skupiny nadobudnúť práva z dedičstva aj čo sa týka uvedených parciel. Preto obdobná dohoda, ktorá by pripomínala fikciu dedičstva, by bola právnym úkonom, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu, alebo ho obchádza alebo sa prieči dobrým mravom a bola by nulitná (čiže bez právneho účinku). Občiansky zákonník pozná alternatívy zákonného prevodu práva k nehnuteľnosti. Na právne úkony v medziach zákona pri prevode práva k nehnuteľnosti sa v zmysle Občianskeho zákonníka rozumejú: kúpna zmluva, kde predávajúci za odplatu vec predá kupujúcemu, darovacia zmluva, kde darca daruje bezodplatne vec obdarovaného a ten dar prijíma, zámenná zmluva.

Zákon o drobení pozemkov platí iba na poľnohospodárske a lesné pozemky v extraviláne (mimo zastavaného územia obce). Ak by uvedené parcely boli v intraviláne (v obci), možno ich drobiť a následne možno použiť niektorú z troch uvedených zmlúv na prevod vlastníctva. Ak sú však parcely mimo zastavaného územia, prichádza na rad spomínaný zákon: „Ak tento zákon neustanovuje inak, nemôže na základe právneho úkonu  alebo rozhodnutia súdu o vyrovnaní spoluvlastníctva  alebo rozhodnutia o dedičstve vzniknúť rozdelením jestvujúcich pozemkov pozemok menší ako 2 000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, alebo pozemok menší ako 5 000 m2, ak ide o lesný pozemok,“ hovorí daný zákon.

V prípade, ak niektorá z parciel má označenie orná pôda (poľnohospodársky pozemok) a má rozlohu väčšiu minimálne 12 006 m2 (2 001 m2 × 6) a v prípade, ak niektorá z parciel má označenie lesný pozemok a má rozlohu väčšiu minimálne 30 006 m2 (5 001 m2 × 6), je to v poriadku, parcelu je možné rozdrobiť na ďalších 6 parciel, ale tu treba upozorniť na fakt, že v prípade drobenia vzniká povinnosť zaplatiť odvod za jej drobenie. Výšku aj podmienky odvodu stanovuje vláda osobitným nariadením. Po rozdrobení parcely na ďalších 6 parciel tieto je možné uvedenými, ale iba prvými dvoma zákonnými spôsobmi previesť na súrodencov. V prípade pri celkovej rozlohe parcely 20 000 m2 (2 ha) sa vylučuje možnosť drobiť lesný pozemok ihneď a pri ornej pôde je to možné iba vtedy, ak jedna z parciel má rozlohu minimálne 12 006 m2. Podľa celkovej rozlohy vychádza, že ak to tak aj je, túto podmienku môže splniť iba jedna zo štyroch parciel.

Riešenie teda môže byť nasledujúce: uspokojení však budú iba štyria súrodenci. Je tu možnosť zo strany otca predať/darovať napríklad parcelu č. 1 prvému potomkovi, parcelu č. 2 druhému, parcelu č. 3 tretiemu a parcelu č. 4 štvrtému potomkovi do výlučného vlastníctva. V tomto prípade by k drobeniu nemalo dochádzať. V tomto prípade však vyvstávajú morálne otázky: čo so zvyšnými dvoma potomkami, ktorí nedostali nič? Je to spravodlivé? Je spravodlivé, že potomkovia č. 1, 2, 3, 4 môžu mať v závislosti od rozlohy jednotlivých parciel rozdielne rozlohy a druh parcely? Tieto morálne otázky možno upraviť aj finančnou kompenzáciou, ale nemohla by byť v písomnej dohode, pretože by dochádzalo k neplatnému úkonu (fikcii vyrovnania dedičstva za života vášho otca) a tento by bol neplatný. Finančnú kompenzáciu by ste si museli odovzdať z "ruky” do “ruky” bez "papiera”. Upozorniť treba, že ak sa rodina rozhodne drobiť pozemky aj napriek konfliktu so zákonom, môže sa stať, že štát podá návrh na určenie jeho neplatnosti.

Odpovedal: Erik Múcska, riaditeľ RK EMU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky #otázky čitateľov