Môžem darovať synovi dom, aj keď na neho máme hypotéku?

Môžem darovať synovi dom aj v takom prípade, keď je na ňom ťarcha - záložné právo banky? Ako sa v takomto prípadne postupuje? Š. B, Humenné

03.07.2014 09:29
dom, nehnuteľnosť, hypotéka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Záložné právo patrí do skupiny vecných práv k cudzej veci. To znamená, že sa viaže na daný záloh, vo vašom prípade dom, bez ohľadu na zmenu v osobe záložcu. Aj po zriadení záložného práva záložca aj naďalej zostáva vlastníkom zálohu a má právo s predmetom vlastníctva právne nakladať, najmä ho môže scudziť, a to až do okamihu oznámenia o začatí výkonu záložného práva zo strany záložného veriteľa.

V zásade platí, že pri prevode alebo prechode zálohu pôsobí záložné právo voči nadobúdateľovi zálohu, ak zmluva o zriadení záložného práva neurčuje, že záložca môže záloh alebo časť zálohu previesť bez zaťaženia záložným právom alebo ak tento zákon alebo osobitný zákon neustanovuje inak. Na nadobúdateľa zálohu, voči ktorému pôsobí záložné právo, prechádzajú účinnosťou prevodu alebo prechodu všetky práva a povinnosti záložcu zo zmluvy o zriadení záložného práva. Nadobúdateľ zálohu, voči ktorému pôsobí záložné právo, je povinný strpieť výkon záložného práva a vzťahujú sa na neho práva a povinnosti záložcu.

Vzhľadom na zásadu zmluvnej voľnosti strán v prvom rade odporúčam preštudovať si záložnú zmluvu, či neobsahuje ustanovenia obmedzujúce nakladanie so zálohom. Inštitúcie poskytujúce pôžičky často zmluvne podmieňujú prevod zálohu z osoby záložcu na tretiu osobu svojím súhlasom. V prípade takejto zmluvnej podmienky bude potrebné v prvom rade požiadať záložného veriteľa o súhlas s prevodom založeného domu na syna.

Odpovedala: JUDr. Lenka Charvátová, advokátka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #darovanie