Životné minimum sa po prvý raz nezvýši, nezmenia sa ani dávky

Sumy životného minima, ale aj mnohé štátne sociálne dávky, ktoré sa od neho odvíjajú, sa každoročne menia. Tento rok však bude pravdepodobne všetko inak a od 1. júla zostane všetko po starom.

24.06.2014 10:27
banka, poplatky, mince, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Vzhľadom na očakávaný možný negatívny vývoj najmä koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností pre účely úpravy súm životného minima a následne úpravy rôznych dávok a úľav, v záujme neznižovania príjmov Slovákov, vláda navrhla neuplatniť valorizačný mechanizmus úpravy súm životného minima v prípade, ak jeden z koeficientov, ktorým sa majú v príslušnom kalendárnom roku upraviť sumy životného minima, bude nižší ako jedna alebo rovný jednej,“ píše sa v novele zákona o životnom minime, ktorý čaká na schválenie v parlamente.

Keďže koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností je na úrovni 1,003, suma životného minima tak zostáva na rovnakej úrovni ako doteraz.

„Životné minimum sa tento rok nezvýši. Novelou zákona však docielime, že sa ani nezníži, čo občanom poberajúcim dávky zaiste pomôže,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Na tej istej sume tak zostanú aj rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa, príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, náhradné výživné, opakované peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, príspevky v rámci aktívnych opatrení na trhu práce, príspevok na uľahčenie osamostatnenia sa mladého dospelého, úhrady výdavkov na dieťa alebo mladého dospelého v profesionálnej rodine, úhrady výdavkov na bývanie dieťa v profesionálnej rodine a ďalšie dávky.

Podľa novely bude mať tento krok pozitívny sociálny vplyv, nakoľko zabraňuje poklesu hodnoty životného minima a tým aj hodnoty sociálnych dávok pravidelne upravovaných v závislosti od zmeny výšky životného minima.

Dávka v núdzi tak aj naďalej zostáva na úrovni 198,09 eura pre jednotlivca, 138,19 eura pre druhú dospelú osobu v domácnosti a 90,42 eura na každé nezaopatrené dieťa v rodine. Vydýchnuť si však môžu budúci žiadatelia o predčasný starobný dôchodok. Jednou z podmienok na jeho priznanie je totiž dosiahnutie sumy penzie na úrovni 1,2–násobku sumy životného minima. Pre mnohých to bola prekážka k dôchodku.

Pre nesplnenie tejto podmienky vlani zamietla Sociálna poisťovňa takmer dvetisíc žiadostí. Keďže sa však nebude zvyšovať životné minimum, nezvýši sa ani suma minimálnej sumy, ktorú musí budúci predčasný dôchodca dosiahnuť, zostane teda na úrovni 237,80 eura.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #rodičovský príspevok #prídavok na dieťa