Čo dostanete za minimálne odvody?

Až 85 percent živnostníkov si platí najnižšie možné odvody do Sociálnej poisťovne. To sa odrazí aj na výške dávok, na ktoré majú nárok.

30.05.2014 10:50
peniaze, euro, výplata, dane, odvody, obchod Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Nemocenská dávka

  • Nemocenské dosahuje od 1. do 3. dňa práceneschopnosti 25 % z denného vymeriavacieho základu a od 4. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti je vo výške 55 % z denného vymeriavacieho základu.
  • Denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenského je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období, a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je väčšinou kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol nárok na nemocenské. Ak vznikla dočasná pracovná neschopnosť v roku 2014, rozhodujúce obdobie pre výpočet nemocenských dávok bude rok 2013.
  • Ak si v roku 2013 povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba platila poistné na nemocenské poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu (393 eur), výška nemocenského za 30 dní by bola v roku 2014 necelých 202 eur mesačne.

Ošetrovné

  • Nárok na ošetrovné má živnostník, ak osobne a celodenne ošetruje choré dieťa, chorého manžela, chorú manželku, chorého rodiča alebo chorého rodiča manžela (manželky), ktorého zdravotný stav si podľa potvrdenia príslušného lekára nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou.
  • Výška ošetrovného je 55 % denného vymeriavacieho základu na všetky dni, pričom ho možno poberať maximálne desať dní.
  • Ak vznikol nárok na ošetrovné povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorá si v roku 2013 platila poistné na nemocenské poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu (393 eur), výška ošetrovného za 10 dní by bola 71,10 eura.

Starobný dôchodok

  • Ak si živnostník celý život platil minimálne odvody, získal by priemerný osobný mzdový bod vo výške približne 0,6. Tento sa vynásobí počtom odpracovaných rokov (45) a aktuálnou dôchodkovou hodnotou platnou v tomto roku (10,2524 eura). Vyjde mu tak dôchodok vo výške 276,90 eura. K tomu sa pripočíta ešte valorizácia vo výške 8,80 eura a živnostník teda bude dostávať mesačný dôchodok 285,70 eura. V praxi sa však Sociálna poisťovňa nestretáva s prípadmi, že by si niekto celý život platil len minimálne odvody.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #odvody #živnostníci