Študenti môžu dostať naspäť zaplatené dane

Okrem odvodov musí zamestnávateľ strhávať zamestnancom z platu aj dane. To platí aj pre brigádujúcich študentov. Keďže však ich príjem väčšinou neprekročí sumu nezdaniteľného minima, môžu následne získať všetky zaplatené dane späť.

20.05.2014 14:23
zdravotné poistenie, odvody, dane, daňové... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Nezdaniteľná časť základu dane je v tomto roku vo výške 3 803,33 eura. Ak niekto dosiahne ročný základ dane nižší alebo rovný tejto sume, nemusí vôbec platiť žiadnu daň, respektíve štát mu vráti dane, ktoré už zaplatil. Daňový úrad vráti zaplatené dane po tom, čo mu zamestnávateľ spraví ročné zúčtovanie daní, alebo keď sám podá daňové priznanie.

Napríklad ak by niekto pracoval na dohodu celý rok za 100 eur mesačne, zamestnávateľ by mu každý mesiac strhával z platu daň vo výške 19 eur. Za celý rok by tak na dani zaplatil 228 eur. Keďže však jeho celoročný príjem dosiahne 1 200 eur, čo je menej ako nezdaniteľný časť základu dane, mal by nárok na vrátenie všetkých daní, ktoré mu zamestnávateľ strhol z platu. Daňový úrad by mu mal preto celých 228 eur vrátiť.

Študenti, rovnako ako ostatní zamestnanci, majú aj možnosť, aby im nezdaniteľnú časť základu dane uplatňoval už priebežne počas roka ich zamestnávateľ. Na to musia u zamestnávateľa podpísať Vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu. Toto vyhlásenie však možno podpísať len u jedného zamestnávateľa. Ak niekto má dve brigády, musí si vybrať, ktorý zamestnávateľ mu bude priebežne uplatňovať nezdaniteľnú časť a ktorý nie.

Mesačná výška nezdaniteľnej časti základu dane je 316,94 eura. Ak niekto dosiahne nižší základ dane, nemusí vôbec v danom mesiaci platiť žiadnu daň. Pri vyššom zárobku zaplatí daň len zo sumy, ktorá presahuje 316,94 eura.

Bez ohľadu na to, či niekto pracuje celý rok, alebo len niekoľko mesiacov, má nárok na celú sumu nezdaniteľného minima vo výške 3 803,33 eura. To môžu využiť študenti, ktorí pracujú len cez prázdniny. Ak napríklad študent pracuje tri mesiace a jeho mesačný základ dane dosiahne 500 eur, zamestnávateľ mu musí každý mesiac strhnúť z platu 34,78 eura napriek tomu, že mu uplatňuje nezdaniteľnú časť. Študent si však pri podaní daňového priznania alebo v ročnom zúčtovaní uplatní celú nezdaniteľnú časť a keďže jeho základ dane je nižší ako 3 803,33 eura, štát mu vráti všetky dane, ktoré mu zamestnávateľ strhol z platu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #študenti