Aké dávky môžu dostať študenti, ktorí nepracujú

Od 1. 1. 2004 sa obdobie štúdia nezhodnocuje pri uplatňovaní si nároku na akúkoľvek dávku zo Sociálnej poisťovne (do 31. 12. 2003 sa obdobie štúdia zohľadňovalo na dôchodkové účely, ako aj na dávku v nezamestnanosti, ak bol študent poistený najmenej 6 mesiacov).

20.05.2014 11:16
študenti, škola, vysoká škola, univerzita Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
  • Keďže študent sám neplatí poistné na žiadny druh sociálneho poistenia a neplatí ich za neho nikto, nemá ani nárok na žiadnu dávku zo Sociálnej poisťovne. Podmienkou nároku na väčšinu dávok je totiž existencia sociálneho poistenia a jeho trvanie počas určitého obdobia.
  • Žiak strednej školy a študent vysokej školy, ak utrpeli pracovný úraz alebo im vznikla choroba z povolania pri praktickom vyučovaní v období odbornej (výrobnej) praxe, majú nárok na úrazové dávky z úrazového poistenia, aj keď nie sú zúčastnení na žiadnom druhu sociálneho poistenia.

Príklad 1

  • Vysokoškoláčka otehotnie a v Sociálnej poisťovni si nárokuje dávku materské. Sociálna poisťovňa jej ju neprizná, pretože pre priznanie nároku na ňu je potrebné byť poistený v čase vzniku dôvodu na poskytnutie materského (spravidla 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu) a mať aspoň 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Nárok na ňu jej preto nevznikne ani bezprostredne po tom, čo si poistné na nemocenské poistenie začne platiť.

Príklad 2

  • Študent ukončí štúdium, nenájde si prácu a zaeviduje sa na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. V Sociálnej poisťovni si uplatní nárok na dávku v nezamestnanosti. Sociálna poisťovňa mu ju neprizná, pretože podmienkou jej priznania je trvanie poistenia v nezamestnanosti aspoň 730 dní v posledných troch rokoch pred zaevidovaním sa na úrade práce. Nedostal by ju preto ani v prípade, ak by sa po ukončení štúdia zamestnal napríklad na päť mesiacov a prácu následne stratil.

Príklad 3

  • Žiak Strednej odbornej školy drevárskej utrpel pri praktickom vyučovaní v období odbornej (výrobnej) praxe, ktorá je súčasťou učebného plánu, úraz pri hobľovaní dreva, pri ktorom si poranil niekoľko článok prstov na pravej ruke. Takýto úraz žiaka sa považuje za úraz pracovný a žiak má po predložení žiadostí a splnení podmienok nárok na úrazové dávky poskytované Sociálnou poisťovňou, napríklad na bolestné, ktoré mu jeho ošetrujúci lekár bodovo ohodnotí v zmysle zákona o náhrade za bolesť a náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #dávky