Brigádujúci študenti sa môžu vyhnúť odvodom

Desaťtisíce študentov si každý rok v lete chcú brigádou zlepšiť svoju finančnú situáciu. Od minulého roka im zamestnávatelia už aj z práce na dohodu musia strhávať odvody. Študenti sú však v porovnaní s ostatnými dohodármi vo výhode. Od niektorých odvodov sú oslobodení a ak ich zárobok neprekročí stanovenú sumu, nemusia platiť odvody vôbec.

20.05.2014 10:06
brigáda, dohoda, dohodár, práca, kopírka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Študent, ak sa zamestná počas štúdia na základe pracovnej zmluvy alebo sa zamestná na niektorú z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru, nadobúda na účely sociálneho poistenia postavenie zamestnanca s povinnosťou platiť poistné na jednotlivé druhy sociálneho poistenia v závislosti od skutočnosti, či má právo na pravidelný príjem, alebo nepravidelný príjem,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Výnimku z platenia poistného má študent iba v prípade dohody o brigádnickej práci študenta, ak si u zamestnávateľa uplatní výnimku a ak neprekročí podľa veku hraničnú sumu príjmu,“ hovorí Višváder. Do 18 rokov je to suma 68 eur, nad 18 rokov je to 159 eur. V prípade, že študent z určenej dohody o brigádnickej práci študentov presiahne stanovenú hraničnú sumu, má povinnosť platiť dôchodkové poistenie. Dôchodkové poistenie bude platiť z rozdielu medzi vyplateným príjmom a hraničnou sumou 68 eur, respektíve 159 eur. Ak napríklad vysokoškolák zarobí 200 eur, zamestnávateľ mu vypočíta odvody zo sumy 41 eur.

Ak zamestnávateľ strháva študentovi zo mzdy odvody, môže mať vďaka tomu nárok aj na dávky zo Sociálnej poisťovne. Platí, že každý môže dostať dávky len z toho poistenia, na ktoré si platí odvody. Napríklad ak študent pracuje na dohodu, zamestnávateľ mu z platu strháva len odvody na dôchodkové poistenie. To znamená, že odpracované dni, ako aj zárobok sa mu započítajú pri výpočte dôchodku.

Študenti, ktorí sa zamestnajú na zmluvu, platia okrem iného aj odvody na nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti. V prípade choroby tak budú môcť získať dávku v nezamestnanosti. Ak splnia podmienku, že v posledných troch rokoch boli aspoň dva roky poistení pre prípad nezamestnanosti, môžu dostať aj dávku v nezamestnanosti.

Okrem odvodov musia brigádujúci študenti platiť aj daň z príjmu. Kto však zarobí menej ako 3 803,33 eura, mal by dostať od daňového úradu naspäť všetky dane, ktoré mu zamestnávateľ strhol. A to bez ohľadu na to, či daný študent pracoval na dohodu, alebo na zmluvu.

Rodičia študentov sa nemusia obávať, že ak sa ich deti cez prázdniny zamestnajú, prídu o rodinné prídavky. Ich vyplácanie je podmienené tým, že sa ich dieťa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom. Nerozhoduje pritom, či popri dennom štúdiu aj pracuje alebo nie. Aj v prípade, že by študent pracoval celý rok, rodičia budú dostávať prídavky až pokiaľ bude študovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #brigáda